Aulík Fišer architekti realizovali polyfunkční dům v Libni, který reaguje na urbanisticky nejednotnou městskou zástavbu Foto: AI photography
Architektura / administrativní stavby

„Inspirací pro nás bylo prostředí,“ říkají o polyfunkčním domě v Libni Aulík Fišer architekti

Prázdné prostranství uprostřed urbanisticky nejednotné městské zástavby dalo vzniknout modernímu polyfunkčnímu domu, který zde funguje jako dominantní element spojující protichůdné vlivy. Fasáda zaujme svým proměnlivým výrazem, který sjednocují velkoplošné prosklené plochy.

VEKRA , 27. 11. 2023 / Advertorial

Pražská Libeň je mnohotvárnou čtvrtí, kde se setkává architektura židovského města s dostavbou současných bytových domů a prvky původní periferie. Nemá jednotný charakter a vytvořit zde moderní víceúčelovou stavbu, která jeho ráz nenaruší, není pro architekty snadný úkol. Autoři ze studia Aulík Fišer architekti proto k návrhu přistoupili primárně s citem k okolní zástavbě. „Inspirací pro návrh domu bylo především prostředí, v němž měl stát. I když dané místo není na první pohled významné či atraktivní, právě v tom jsme viděli jeho kvalitu. V jedné lokalitě se tu setkávají různé architektonické vlivy, zástavba navíc není situovaná tradičně ryze do bloků,“ uvádí jeden z autorů návrhu, architekt Jakub Fišer.

Návrh proto zohledňoval okolní stavby, jejich tvarosloví i vizuální pestrost. „Dům je navržen jako určitý převodník integrující nejednoznačný charakter místa. Svou hmotou, podlažností a tvaroslovím je komponovaný s ohledem na prostředí, ke kterému je jeho konkrétní část orientována. Každá jeho strana má proto vlastní osobitý výraz,“ popisuje architekt. Členitý charakter stavby s ohledem na vizuální pestrost okolí záměrně slučuje jednoduchý motiv průběžných okenních pásů a velkých prosklených ploch.

Hrubou stavbu domu tvoří železobetonová konstrukce. Pro podobné víceúčelové stavby je to podle autorů návrhu optimální konstrukční řešení. „Jednotlivá patra měla jiné nároky na prostorové uspořádání. Navíc v ulici, kde budova stojí, projíždí tramvaje, a proto bylo nutné eliminovat vibrace vznikající za jejich jízdy. Další věcí bylo, že dům se nachází v záplavovém území a vzhledem k nedaleko protékající řece je zde vysoká hladina spodní vody,“ říká architekt.

Foto: V místě, kde dům vyrostl se setkávají různé architektonické vlivy a zástavba není situovaná tradičně do bloků

Jednotícím elementem, který se propisuje do všech stran atypické stavby, jsou velkorysé prosklené plochy. Pro ty byla zvolena dřevěná okna od společnosti VEKRA. „Výběr dodavatele byl plně v režii investora, my jsme stanovili technické a stavebně fyzikální parametry a také architektonické požadavky,“ uvádí architekt.

Pro dodavatele se řešení oken ukázalo být technologickou výzvou. „V tomto domě byla využita kombinace standardních i atypických prvků v podobě zalomených a obloukových okenních sestav. Ty byly vyrobitelné pouze ze dřeva, poměrně náročné byly i z pohledu manipulace a montáže. Část oken je proto z běžného profilového systému VEKRA NATURA, nestandardní prvky pak byly vyrobeny ze speciálního profilového systému,“ popisuje Ing. Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů společnosti VEKRA, největšího českého dodavatele oken a stínění na klíč. Kromě důrazu na estetiku a technické parametry pak musela okna splnit také požadavky na zvukový útlum vzhledem zasazení stavby v rušné lokalitě.

Foto: Specifický tvar pozemku ovlivnil vnější i vnitřní kompozici objektu

Budova vyrostla na půdorysu původních staveb, které později nahradilo parkoviště. Specifický tvar pozemku a členění stavby proto ovlivnilo vnější i vnitřní kompozici, které dominuje prostor centrálního schodiště. „To zde nahrazuje klasické schodišťové sekce a vytváří přirozený středobod stavby. Funguje zde jako místo vzájemného setkávání či jen každodenního zážitku z prostoru,“ uvádí Jakub Fišer. Společné prostory interiéru vizuálně definují také různé typy stěrek, celou stavbou pak prostupují organické oblé tvary.

Svébytný a urbanisticky nejednoznačný kolorit pražské Libně tak dal vzniknout stavbě, která je mnohotvárná jak svým účelem, tak i vizuální a architektonickou koncepcí.

  • Autoři: Jakub Fišer, Kristýna Zámostná
  • Ateliér: Aulík Fišer architekti
  • Spolupráce: Ondřej Černý, Markéta Janderová, Tugce Yilmaz, Oleksandr Nebozhenko
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2022
  • Investor: Real Treuhand Reality
  • Fotograf: AI photography
  • Užitná plocha: 5480 m²
  • autor: VEKRA *
  • publikováno: * 27. 11. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři