3K Architects zrekonstruovali rekreační chatu na Benešovsku na pozemku s ojedinělým severským rázem Foto: Martin Šrajer pro 3K Architects
Architektura / rekreační objekty

Severská perla v lůně přírody

Rodina toužila po místě k odpočinku. Zakoupila tak zakoupila starší chatu uprostřed lesů. Díky rekonstrukci získala rekreační bydlení s nádherným výhledem, moderním zázemím a ojedinělým severským rázem.

VEKRA , 21. 9. 2023 / Advertorial

K proměně chaty majitelé oslovili architekty Romana Kučírka a Jana Komárka ze studia 3K Architects. Jejich úkolem bylo chatu zateplit, zmodernizovat a esteticky sjednotit exteriér a přestavět patro s ložnicemi. Požadavkem pro návrh exteriéru bylo opláštění z opáleného dřeva, instalace proskleného štítu a ponechání balkónu u obývacího pokoje. „Suterénní zdivo jsme nechali přiznané kamenné a nezateplené, aby vynikl přírodní vyspárovaný kámen. Budovu jsme v přízemí a ve štítech zabalili do vertikálního obkladu z opalovaného sibiřského modřínu černé barvy. Okna jsme drželi v šedé barvě, stejně jako střešní falcovanou krytinu Ruukki a prvky oplechování, oboje z hliníkového lakovaného plechu,“ uvádí Roman Kučírek.


Chata je vybavena řadou bezpečnostních prvků, jako jsou bezpečnostní dveře, skla a zámky v oknech a senzory otevření a zavření v oknech a dveřích od dodavatele VEKRA. To vše je napojeno na pult centralizované ochrany. Jelikož byla zachována kamenná podesta, majitelé se tak i dnes potýkají s nechtěnou vlhkostí v prostoru. Při zařizování proto zohlednili potřebu cirkulace vzduchu a zvolili takové vybavení, které vlhkosti odolá. V obývacím pokoji a jídelně byly instalovány velkoformátové posuvné dveře VEKRA. Sestava je, stejně jako všechna ostatní okna, doplněna speciálními sítěmi proti hmyzu. Výrazným prvkem obývacího pokoje je krb, který je obložen surovou žulou. Krb a okolní stěna patří, spolu s asymetrickou dlažbou a schodištěm v chodbě, k zachovaným původním prvkům. „Na stěně za krbem je originální keramický obklad, natřený šedou barvou. Krb zůstal v původním stavu, provedli jsme v něm ale malou modernizaci. V rámci rekonstrukce bylo uděláno nové vyvložkování komína a teď v něm lze zatopit pro efekt plynem,“ popisuje majitelka.

Foto: Bezpečnostní dveře, skla, senzory a zámky oken a dveří dodala česká společnost s tradicí VEKRA

Těžištěm rekonstrukce bylo první patro, kde se výrazně změnila dispozice. „Navrhli jsme zde tři pokoje, dvě koupelny a dvě samostatné toalety. Navíc jsme propojili podkroví se zadní terasou a venkovním schodištěm, které tvoří oddělený vstup,“ popisuje architekt. Přístavba byla řešena jako dřevostavba, aby staticky nezatěžovala spodní podlaží. Pro tvorbu štítu byla zvolena sestava oken VEKRA v dřevohliníkovém provedení. „Základ zde tvoří stabilní dřevěný hranol, který je přiznaný z interiérové strany. Ten oknům dodává stabilitu, vynikající tepelně izolační vlastnosti a tvarovou stálost. Z vnější strany dřevo přikrývá hliníkové opláštění, jež oknu zaručuje takřka neomezenou životnost a jednoduchou údržbu,“ popisuje Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů společnosti VEKRA, největšího českého dodavatele oken a stínění na klíč. Sestava je doplněna otočnými dveřmi, předsazeným skleněným zábradlím s garancí funkčnosti od dodavatele oken a venkovními žaluziemi stejného výrobce, které v létě snižují teplotu v ložnicích, a jejich konstrukce s větrným čidlem stínění chrání před silným větrem.

Foto: Prosklený štít dodal chatě moderní ráz a podkrovní pokoje nyní nabízí výhled do okolní klidné krajiny

Jádro podkroví tvoří vstupní zóna, která ústí do souběžných koupelen a toalet. Koupelny jsou zařízeny v černobílé kombinaci, zajímavě řešené je zde dvojumyvadlo, zasazené do černé liniové konstrukce. Zbytek podkroví tvoří tři ložnice s pohledovými krokvemi a vaznicemi, jež jsou zařízeny v duchu severské estetiky. Na podlahách zde byla použita betonová stěrka Pyroex. Celek dotvářejí interiérové dveře VEKRA Simple, které díky věrnému 3D dekoru v odstínu bílého dubu podporují dojem pravého dřeva, avšak s vlastnostmi moderního materiálu. Na závěr zaujme přiznaný komín, jež prochází stěnou ložnice vpravo.

  • Autoři: Jan Komárek, Roman Kučírek
  • Ateliér: 3K Architects
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 285 m²
  • Zastavěná plocha: 95 m²
  • Plocha pozemku: 4789 m²
  • Rekonstrukce přízemí a suterénu: od roku 2017
  • Rekonstrukce podkroví: 2019
  • autor: VEKRA *
  • publikováno: * 21. 9. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři