Architektura / rodinné domy

Dřevostavba jako zosobnění vzpomínek

Lukáš Pejsar z ateliéru 3AE navrhl dřevostavbu u jezera Foto: Petr Polák

To místo vás prostě ohromí. Jezero s privátní pláží a čistou vodou, ve které se odráží dům tyčící se nad skálou… To vše obklopené půlhektarovou zahradou. Nadčasová stavba ze světlého dřeva tvoří skoro dokonalou harmonii s přírodou.

VEKRA , 17. 12. 2022 / Advertorial

Osobitý pozemek s jedinečným geniem loci je ve vlastnictví majitele již třicet let. Ten zde za tu dobu poznal každý kámen a získal přesnou představu o svém bydlení. Namísto původního malého srubu se rozhodl vybudovat plnohodnotný domov a do jeho podoby otiskl svoji lásku ke dřevu a přírodě. „Vše je tady v magické triádě: kámen, dřevo, voda. Na veletrhu For Arch jsem se seznámil s architektem Lukášem Pejsarem z atelieru 3AE s.r.o. Věděl jsem, co chci, a hledal jsem někoho, kdo mi vyjde v návrhu mého domu vstříc. Pak jsme ještě půl roku ladili detaily,“ říká majitel. Volba pro umístění stavby nakonec padla na místo nad lomem obklopeným žulovým masivem. Právě ten se stal jedním z nejkomplikovanějších bodů stavby, protože zde bylo třeba vybudovat základy se sklepem a odtěžit žulový masiv.

V jednotě s okolím

Dům je koncipovaný tak, aby byl z interiéru zachovaný výhled na lom, ale aby dům zároveň nebyl od pláže moc výrazný. Celou dvoupodlažní stavbu obepíná velkorysá stometrová dřevěná terasa s venkovní kuchyní a vířivkou. „Celá budova je stavěna do zahrady s letitými stromy, což není běžné. Klienti si navíc často nedovedou projekt z návrhu představit. Ale v tomto nám pomohly brýle pro virtuální realitu. Přesně jsme tak věděli, co kde bude,“ říká architekt Lukáš Pejsar z atelieru 3AE s.r.o. V tomto případě se jednalo hlavně o splynutí domu se zahradou. Celému domu včetně hrubé stavby proto dominuje dřevo. Jejím základem jsou masivní dřevěné panely v kombinaci s klasickou tesařskou konstrukcí. Pro realizaci majitel využil hlavně lokální řemeslníky a na dva roky se tak stal přímým manažerem stavby.

Foto: Celou dřevostavbu obíhá prostorná terasa s výhledem na zatopený lom

Velkolepé vyhlídky

Z terasy lze vstoupit přímo do hlavního prostoru s obývacím pokojem a kuchyní. Velká okenní sestava rozprostřená přes celou jednu stěnu otevírá výhled na zatopený lom. Hlavně kvůli kombinaci třech prvků pro velkoformátové okenní řešení, tedy nízkého prahu u posuvného systému HS portál s tlumičem nárazu SOFT CLOSE a dřeva, padla nakonec volba na dřevěná okna VEKRA. „Chtěli jsme vytvořit harmonický dům s výraznými detaily. I proto jsme například vybrali dřevěná okna VEKRA NATURA 94 v odstínu kaštan tmavý, který koresponduje s obložením ze sibiřského modřínu,“ upřesňuje architekt Lukáš Pejsar. Okenní prvky z tohoto materiálu spojují dobré tepelně izolační vlastnosti, tvarovou stabilitu i při velkých rozměrech a zároveň respektují styl stavby.

„Instalace oken byla kvůli umístění stavby velkou výzvou. protože dům stojí na strmé skále a posuvný systém má impozantní rozměry téměř 6 x 2,5 m a váží 750 kg. Celý okenní systém tak musela velmi komplikovaně instalovat těžká technika. Minijeřáb s přísavkovým rámem pak osadil okenní tabule z vnitřního prostoru,“ popisuje náročnou montáž Jaromír Brunát, odborný konzultant značky VEKRA, největšího českého výrobce oken. HS portál byl navíc doplněn o izolační podkladový profil, který přispívá k vysoké pevnosti prahu.

Pro ideální klima v interiéru a potřebné zastínění je okenní sestava vybavena praktickými žaluziemi VEKRA STANDART v šedém perleťovém provedení s radiovým systémem, takže je lze ovládat pomocí ovladače nebo mobilní aplikací. „U podobných velkých prosklených ploch je obecně třeba brát v úvahu kromě architektonické stránky i jejich tepelně izolační funkci a hledat vhodný kompromis. Důležité je správné konstrukční řešení a to včetně detailů, jako je provedení prahu a eliminace tepelných mostů v tomto prostoru. Právě okna totiž hrají zásadní roli pro úspory energií na vytápění či chlazení domu. U interiéru s velkými prosklenými plochami se navíc v posledních letech ukazuje jako větší problém jejich letní přehřívání. Velké okenní sestavy by proto také měly být opatřeny venkovním stíněním, které posiluje izolaci okna jak v létě, tak i v zimě,“ doporučuje Ing. Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů značky VEKRA.

Foto: Velkoformátová okna dodal největší český výrobce oken - společnost VEKRA

Anno Domini 1992

Dominantou hlavního obytného prostoru domu je kamenný krb se starým trámem, který připomíná položení základního kamene původní stavby. Na římse je spoustu drobných dekorací, z nichž každá za sebou skrývá nějaký příběh. Žádná věc podle slov majitele není nahodilá. Plochy stěn tvoří přiznané dřevo základní konstrukce kontrastující s vliesovými tapetami. Drásané stropní trámy zajímavě rytmizují útulný obývací prostor, který nápaditě podtrhuje sofistikovaný světelný design LED osvětlení. Celá stavba je navíc protkaná nápaditými detaily, jako je více než 120 LED světel vytvářejících ve druhé koupelně efekt hvězdného nebe.

Foto: Interiéru dominují odhalené stropy a kamenný krb se starým původním trámem

„Myslím, že už se mi jen tak nenaskytne příležitost navrhovat stavbu na tak úžasném místě a s klientem, který ví, co chce. Byla to moc zábavná práce,“ vzpomíná na závěr na proběhlou realizaci Ing. arch. Lukáš Pejsar. Výsledkem je osobitá stavba zhmotňující jedinečného ducha místa.

  • Autoři: Lukáš Pejsar
  • Ateliér: 3AE s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 145,43 m²
  • Zastavěná plocha: 106,98 m²
  • autor: VEKRA *
  • publikováno: * 17. 12. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

VEKRA okna dřevostavba

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři