Architektura / interiér

Interiér žižkovského bytu kombinuje eleganci první republiky s orientálními prvky

Atmosféra rekonstruovaného prvorepublikového bytu se na přání majitelky měla nést v duchu etno a boho stylů. V novém interiéru se nakonec česká elegance začátku 19. století prolnula s trochou Asie a vznikl moderní byt v pastelových tónech v kombinaci s luxusními materiály. Originálně pojatý interiér, který vznikl pod taktovkou designérky Ivy Hájkové, zvítězil v loňském roce v kategorii Cena novinářů v soutěži Interiér roku.

EARCH.CZ , 20. 5. 2021

Spojení historie a etno stylu

Zdánlivě neslučitelné propojila bytová designérka Iva Hájková v prvorepublikovém bytě na pražském Žižkově. Velkým přáním investorky byl interiér ve stylu etno a boho, který se díky vzájemné důvěře podařilo ve starší budově vytvořit. Vznikl byt, kde se kořeny české prvorepublikové elegance prolínají s orientálními prvky a vytváří moderní, nadčasový a neokázale luxusní byt. Byt, kde jemné pastelové barvy v kombinaci s luxusními materiály působí harmonicky a stylově i v odvážně zvolené minimalistické scéně.

„Ve své práci dlouhodobě nehledám „vhodný“ styl, ale spíš vhodný příběh. Navrhování interiérů pro mě představuje především cestu empatie k potřebám klientů. Hledám s nimi tu správnou atmosféru, naladění a pocit, který má daný interiér nést. Z toho pak jako interiérový návrhář poměrně rychle zjistíte, které prvky tam být musí, mohou a které naopak určitě vynechat,“ vysvětluje Iva Hájková, co stojí za nevšedním pojetím této realizace.

Byt je dispozičně řešen jako 3+kk. Od hlavního obytného prostoru je možné skleněnou stěnou oddělit pracovnu, kde se nachází sklopná postel. V okamžiku tak vznikne intimní ložnice. Obývací pokoj pojala autorka jako zenové místo k poslechu hudby, rozhovorům a relaxaci. Další součást bytu tvoří šatna, dětský pokoj a koupelna s oddělenou toaletou.

 

Interiér bytu od Ivy Hájkové

 

Poklidná atmosféra

Klidnou a exotickou atmosféru bytu vykreslují i ty nejmenší detaily. Designérka například navrhla unikátní stůl, který představuje vodní hladinu. Stůl organického tvaru tvoří několik vrstev překližky, která má na sobě drobné vlnky evokující vodu na jezeře. Díky skleněným nohám stůl jakoby levituje nad zemí.

Ke stolu přidala Iva Hájková židle z přírodního lýka odkazující na rákosí. Atmosféru prostoru dotváří kus luxusního mramorovaného kamene na stěně. Osvětlení jídelní plochy zajišťuje prvorepublikový mosazný lustr evokující slunce. Místo obvyklého křišťálu jsou na něm zavěšeny miniaturní skleněné korálky, které reprezentující zapadající slunce nad obzorem. Tato kompozice tvoří stěžejní myšlenku celého bytu.

Myšlenku jemné hry tónů, barev a materiálů podporuje i navržená kuchyňská linka, kterou tvoří čisté bílé hmoty a plochy korunované kuchyňskou pracovní deskou Elegance Eco Nev z tvrzeného kamene TechniStone®.

 

Interiér bytu od Ivy Hájkové

 

Atypické detaily

Kromě promyšlených a mnohdy až poetických detailů myslela autorka i na to, aby byl byt nenáročný na údržbu. Většinu věcí ukryla Iva Hájková ve vestavbách a skryté šatně. Převážná část vybavení bytu je řešena jako atyp. Na míru jsou vyrobené i nejmenší detaily jako úchytky, nožičky, kování, ale i kuchyňská skříňka na digestoř, skrytá nika za mramorovým obkladem stěny či panty. Vše bylo vyrobeno z broušené mosazi, která působí moderním dojmem, a přesto materiálově odkazuje na doby dávno minulé.

Jednotlivé prostory bytu sjednocuje kvalitní terazzová dlažba o tloušťce 3 cm dovezená přímo z Itálie. Barvy kamínků v podlaze se pak barevně opakují v celém interiéru. Tuto dlažbu použila autorka i místo klasických parapetů. K jemné a nerušené atmosféře bytu přispívají i bezrámové dveře.

 

Interiér bytu od Ivy Hájkové

 

„Spolupráce probíhala v průběhu celého projektu velmi inspirativně a kreativně, a to pro obě strany. Na začátku bylo nadšení z myšlenky a hlavního konceptu a poté vznikl velký prostor na kreativu a vymýšlení, již bez omezení ze strany investorky. Vzhledem k absolutní důvěře mezi investorem a designerem prošly i věci, které se zpočátku zdály jako bláznivé. Právě díky důvěře tak vznikl byt s atmosférou prvorepublikové elegance s drobnými prvky odkazující daleko na východ od nás, které objevíte až na druhý pohled,“ doplňuje svůj pohled na celý proces tvorby Iva Hájková.

 

Interiér bytu od Ivy Hájkové

 

 

in

 

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 20. 5. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

byt tvrzený kámen Technistone

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři