Architektura / interiér

Interiérem roku se stal Mezonet 69 od pražského studia No Architects. Ovládl i kategorii rekonstrukce

Mezonet 69 (NO ARCHITECTS) - absolutní vítěz + kategorie Rekonstrukce Foto: Studio Flusser

Absolutním vítězem sedmého ročníku soutěže Interiér roku (za období 2021) se stal Mezonet 69 v Praze. Autorem interiéru jsou MgA. Jakub Filip Novák, Mgr. MgA. Daniela Baráčková a Ing. arch. Ján Šefčík ze studia NO ARCHITECTS. Vítěz si převzal hlavní cenu v úterý 26. 4. 2022 v pražském Centru současného umění DOX. Absolutní vítěz se zároveň stal vítězem kategorie rekonstrukce.

Interiér roku , 27. 4. 2022

„Číslo 69 se prolíná celým interiérem. Zdaleka však neznamená jen slavnou sexuální pozici, která mimochodem nebyla přímou inspirací pro návrh tohoto prostoru – tím se stal obraz. Číslo 69 je také numerickým vyjádřením jing a jang a symbolem stability nebo třeba harmonie.“ vysvětlují sami tvůrci vítězného interiéru.

Odůvodnění 18členné mezinárodní poroty:

Mezinárodní porota ocenila zejména rafinovaný koncept střídmého a nezahlceného interiéru, který působí velmi antistresově. Dále vyzdvihla hru s barvami, konotace k tvarování první republiky a pochopení génia loci. Stejně tak zdůraznila smysl pro citlivé začlenění uměleckých děl, skvělé řemeslné zpracování a smysl pro detail.

Ceny pro tento ročník soutěže navrhl designér Václav Mlynář jako 50 centimetrové originální světelné objekty, které byly ručně vyfouknuty, pokoveny a broušeny ve sklárně BOMMA Martina Wichterleho. „Letošní světelná podoba ocenění zrcadlí okolní interiér. Oblými křivkami ho deformuje a vytváří tím zcela novou překvapující realitu.“ říká o podobě ocenění jeho autor.

V souladu pravidly musí být vždy všechny soutěžní interiéry dokončeny v předchozím roce. Za sedm ročníků se tak soutěž de facto stala jakýmsi pravidelným reportem o vývoji a stavu interiérů v České a Slovenské republice, a to vždy za daný rok. Také díky tomu dokáže být silným inspiračním zdrojem pro širokou veřejnost. Kromě Interiéru roku se u nás žádné ocenění přímo vnitřním prostorem nezabývá.

Sedmý ročník Interiéru roku přinesl dvě nové soutěžní kategorie. První je Hlasování veřejnosti - cena ČSOB Stavební spořitelny a druhou pak Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení.

„Nová soutěžní kategorie Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení vzbudila mezi architekty a interiérovými designéry zasloužený zájem. Je evidentní, že tvůrci interiérů mají potřebu hledat nová řešení a čelit tak turbulentní ekonomické situaci. Největší počet interiérů (45) je zastoupen v kategorii novostavba, což je také mimořádně dobrá zpráva. Dokládá totiž, že se stavební průmysl nezabrzdil, přestože už vloni došlo k výraznému zdražení mnoha materiálů a zpožďování dodávek.“ říká zakladatel a ředitel soutěže Petr Tschakert.

Foto: Nová soutěžní kategorie Soukromý interiér - nízkonákladové bydlení vzbudila mezi tvůrci zasloužený zájem

Odborná porota pod vedením emeritního rektora pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové architekta a designéra prof. akad. arch. Jiřího Pelcla dr.h.c. vybírala z 200 interiérů českých a slovenských architektů a interiérových designérů. (Od založení soutěže se účastnilo již jeden tisíc sto devadesát šest interiérů.)

V mezinárodní odborné porotě rozhodovali o vítězích kromě Čechů i španělský architekt José Toral, dánský architekt Rasmus Kruse Jensen, italská architektka Daniela Colli, řecký interiérový designér Vangelis Bonios a řada dalších. Kromě architektů a interiérových designérů zasedli v porotě i tuzemské osobnosti s výjimečnými výsledky v oblasti vizuální kultury např. designér a sochař Rony Plesl, filmová režisérka a producentka Hana Třeštíková, designér Jakub Pollág, výtvarník Pasta Oner a další.  Oborová pestrost poroty je záměrná. Snaží se dosáhnout toho, aby výsledky plastičtěji zohledňovaly interiér jako multidisciplinární, nikoliv jen architektonickou disciplínu.

Záštitu nad šestým ročníkem soutěže Interiér roku poskytlo Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo kultury SR, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Senát Parlamentu ČR, Magistrát hlavního města Prahy a starosta městské části Praha 7.

Foto: Soutěž Interiér roku je jediným českým oceněním zabývajícím se vnitřním prostorem

Přehled vítězů všech kategorií soutěže Interiér roku 2021

Kategorie REKONSTRUKCE (+ ABSOLUTNÍ VÍTĚZ):

Mezonet 69, Praha (obr. 1, 2, 3, 4)

Autoři: Ing. arch. MgA. Jakub Filip Novák, Mgr. MgA. Baráčková, Ing. arch. Ján Šefčík, studio NO ARCHITECTS

Kategorie NOVOSTAVBA:

Víkendový dům v Bukovanech
Autoři: Václav Navrátil, Jan Sedláček, Kateřina Zabadalová, Jan Gadziala, studio SENAA ARCHITEKTI

Kategorie NÍZKONÁKLADOVÉ BYDLENÍ:

Dům pro rodačku ze Šaľy
Autor: Ing. arch. Zoran Samoľ, spolupráce Ing. arch. Martina Barborjaková, studio ORA-ARCHITEKTI

Kategorie VEŘEJNÝ INTEIÉR I (restaurace, kavárny, hotely):

Winelist v pražském Karlíně (obr. 9, 10)
Autoři: MgA. Ondřej Janků, Ing. arch. Veronika Kommová, MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D., M.Sc., studio COLLARCH

Kategorie VEŘEJNÝ INTERIÉR II (obchody, služby, školy, zdravotnická zařízení a veřejné prostory)

Cellularium, Praha (obr. 11, 12)
Autoři: Ing. arch. Dagmar Štěpánová a Ing. arch. Martina Homolková, studio FORMAFATAL

Kategorie INTERIÉR ROKU -- SOMFY (kanceláře, huby a coworkingová centra):

BASE v Jurkovičově teplárně, Bratislava
Autoři: Ing. arch. Ján Antal a Ing. arch. Barbora Babocká, spolupráce Ing. arch. Jakub Budaj a Ing. arch. David Cháľ, STUDIO PERSPEKTIV, přihlašovatel PENTA REAL ESTATE

Kategorie INTERIÉR ROKU -- VELUX (cena generálního partnera):

Dům na Kozině
Autoři: Barbora Weinzettlová a Jiří Weinzettl, studio ATELIER 111 ARCHITEKTI

Kategorie HLASOVÁNÍ VEŘEJNOSTI – CENA ČSOB STAVEBNÍ SPOŘITELNY:

Jednopokojový byt, Zvolen (obr. 17, 18)
Autoři: Mgr. art. Lenka Zobal Janeková a Mgr. art. Marek Ceglédy, ArtD, MIMESIS STUDIO

Kategorie CENA NOVINÁŘŮ:

Spálený mlýn (obr. 19, 20)
Autoři: Aleš Lapka a Petr kolář, spolupráce Tomáš Novák, Tomáš Havlíček, Ivo Bartoněk, Roman Polehla, Iva Adamů, studio ADR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři