Architektura /

Jak správně osadit střešní okno, aby to nebylo jako v hororovém filmu?

Správný návrh podkroví začíná výběrem vhodného tvaru střechy, který zohledňuje místní klimatické podmínky, orientaci domu ke světovým stranám, a především uživatelský komfort půdního prostoru.

EARCH.CZ , 25. 8. 2021

Právě přehled tvarů střech spolu s pravidly pro osazení střešního okna obsahují vybrané kapitoly příručky Design Guide, kterou vydala společnost VELUX. Průvodce, který slouží primárně architektům a projektantům, představuje 98 technických řešení pro správné osazení střešního okna do konstrukce střechy. V příručce nalezneme konkrétní příklady osazení střešního okna jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce, kde jsou zahrnuty i možné úpravy krovu.

Design Guide nepřináší jen tradiční řešení, ale nabízí řadu tipů i triků pro řešení nestandardních typů i tvarů střech. Nalezneme zde například názorný návod, jak dobře osadit střešní okno do střešní konstrukce se zelenou střechou.

Manuál správného návrhu podkroví propaguje odlehčenou formou animovaný seriál Historky z podkroví, který vznikl ve spolupráci společnosti VELUX a týmu EARCH.TV.

Kapitola příručky, která se věnuje ergonomii, přehledně zobrazuje situace, jak různá poloha okna ovlivňuje uživatelský komfort dané místnosti. Každý si tak může názorně vyzkoušet, zda mu bude vyhovovat okno přímo nad postelí či vedle ní apod. Stejně jako hlavní protagonista animovaného seriálu, který na vlastní kůži pocítí výhody střešního okna přímo nad postelí. Může pozorovat nebe plné hvězd, ale současně ho mohou probudit kapky náhlého deště. Rozhodně ale ocení možnost výhledu z okna na svou novou sousedku.

Předchozí díl Historek z podkroví naleznete zde. Design Guide si stáhněte zdarma zde.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 25. 8. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři