Boq architekti navrhli atriový rodinný dům na jižní Moravě (výřez z fotografie) Foto: Tomáš Dittrich
Architektura / rodinné domy

Když není místa nazbyt. Rodinný dům nabízí místo zahrady malé atrium a terasu s výhledy na moravskou vesnici

Rodinný dům od architektů z pražského studia Boq architekti se svou formou přizpůsobil charakteru hustě zastavěné vesnice na jižní Moravě. Díky svažitému pozemku se z jeho interiérů otevírá výhled na nedalekou náves.

EARCH.CZ , 4. 1. 2023

Architekti Miroslav a Jana Stachovi ze studia Boq architekti dostali za úkol navrhnout rodinný dům ve vesnici na Znojemsku. Svažitý pozemek v jejím středu nabízel se svými 235 metry čtverečními jen relativně omezené možnosti využití. Nasedl na něj proto střídmý dům, který svou strukturou vyplňuje téměř celou jeho plochu.

„Dům je takový nenápadný rebel. Dodržuje sice veškeré prvky tradiční vesnické architektury, jako je obdélníková hmota se sedlovou střechou, ale zároveň tak trochu rebeluje: například velkorysým proskleným průčelím nebo vyosenými střílnami v ložnicích,“ říká architekt Miroslav Stach.

Rodinný dům stojící na dohled od návsi je dvoupodlažní. Na příjezdovou cestu navazuje kryté parkovací stání, zbytek podlažní plochy slouží jako dílna. Veškeré obytné místnosti se nacházejí o podlaží výše. Jedním z cílů architektů bylo otevřít všechny pokoje výhledu směrem dolů ze svahu. Například ložnice v zadní části domu jsou proto lehce vyosené a narušují jinak pravidelný půdorys stavby.

Foto: Všechny obytné místnosti v domě nabízí výhled směrem dolů ze svahu

Nejvelkorysejší místností v domě je obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. Směrem ven se otevírá skrze své plně prosklené průčelí, za nímž navazuje prostorná terasa zastupující chybějící zahradu. Z terasy, která zároveň kryje parkovací stání, se dá také shlédnout do malého atria se stromem.

Foto: Z malého atria roste strom, jehož koruna bude zpříjemňovat pohled z terasy

„Dům si na nic nehraje a vybrané materiály mluví samy za sebe. Spodní část domu sedí na stěnách ze ztraceného bednění, zatížení je vyneseno přiznanými ocelovými profily,“ říkají architekti. Fasády domu ze všech stran kryje dřevěný obklad, okenní rámy, zábradlí terasy a další kování barevně navazuje na plechovou střechu. „Kámen zde má výrazné slovo, a to jak ve formě gabionových opěrných stěn, tak zejména v kamenném dláždění a skládané suché zídce,“ dodávají Miroslav a Jana Stachovi.

Klíčová slova:

Morava atrium šikmá střecha terasa

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři