Architekti Ivankovi si v malé obci na Slovensku navrhli vlastní rodinný dům Foto: Matej Hakár
Architektura / rodinné domy

Architekti Ivankovi vlastním bydlením ukazují, jak má podle nich vypadat a fungovat dobrý rodinný dům

Mladí slovenští manželé-architekti si navrhli vlastní dům, který jim slouží k bydlení i práci. Aby dobře zapadl do kontextu malé obce na severu Slovenska, zvolili pro něj archetypální tvarosloví a tradiční materiály.

Adéla Vaculíková , 12. 12. 2022

„Jsme manželé, architekti, a naprojektovali jsme si svůj vlastní dům tak, aby v něm byl kromě soukromé a rodinné zóny nejen pracovní kout a ateliér, ale aby byl objekt reálnou zkušeností pro naše klienty,“ říkají Marek a Monika Ivankovi, kteří společně založili Monmar atelier.

Rodinný dům v malé obci Skalka nad Váhom blízko Trenčína je osobní ukázkou jejich architektonického přístupu. „Nebojíme se přivést klienta k sobě domů a tam mu ukázat, jak by mohl vypadat a hlavně fungovat i jeho dům. Nejde přitom jen o dojem z architektury a designu. Chceme klientům také reálně předvést praktičnost, funkčnost a kvalitu materiálů i technologií a tak jim zprostředkovat autentický zážitek z prostoru, po jakém touží,“ dodávají.

Střídmý dům s obdélníkovým půdorysem završený sedlovou střechou se nachází na okraji obce, na konci slepé ulice, dále se už rozprostírá krajina s poli a lukami. Architekti říkají, že jejich cílem bylo navrhnout dům, který zapadne do architektonického rázu obce i svého přírodního okolí. Stavbě proto dali archetypální tvar.

Vlastní rodinný dům architektů Marka a Moniky Ivankových je omítnutý bílou omítkou, tu místy střídá obklad z modřínových desek – například na bočních fasádách. Dřevo záměrně nedostalo žádnou povrchovou úpravu, aby postupně přirozeně stárlo. Kromě domu se na pozemku nachází také samostatně stojící sklad s krytým parkovacím stáním.

Foto: Dům je laděný do světlých barev s použitím přírodních materiálů

„Východiskem pro podobu návrhu byly hlavně dispoziční a estetické požadavky vycházející z představy tradičního způsobu bydlení v rodinném domě. Dispozice domu je velmi jednoduchá a vzdušná,“ popisují architekti. Hlavní obytné místnosti, s vybavením laděným do světlých barev a přírodních materiálů, se nacházejí v přízemí, dům má však i obytné podkroví. „Do podkroví se dostaneme pomocí jednoramenného schodiště přístupného z dětského pokoje, jehož strop je otevřený, vyplněný pochozí sítí. Ta slouží k relaxaci a propojuje vzájemně zóny dětského pokoje. Na patře se nachází galerie a samostatný pokoj, spací část pro děti,“ dodávají.

Foto: Obývací prostor nechali architekti převýšit do krovu

Dominantním prostorem domu je obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou, nachází se v samotném čele objektu a prostřednictvím velkoformátového okna se propojuje s venkovní krytou terasou a zahradou.

  • Autoři: Monika Ivanková, Marek Ivanko, Ladislav Bosák, Lukáš Bosák
  • Ateliér: Monmar atelier
  • Země: Slovensko
  • Město: Skalka nad Váhom
  • Obestavěný prostor: 1256 m³
  • Projekt: 2016
  • Realizace: 2022
  • Zastavěná plocha: 269,1 m²

Klíčová slova:

sedlová střecha Slovensko terasa

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři