Architektura / občanské stavby

Kulturní a multimediální centrum na venkově

Nové kulturní a multimediální centrum ve venkovském městečku Gournay en Bray, v Normandii na severu Francie, vychází z tvarů místních budov, transformovaných do moderní formy, vyznačující se břidlicovými povrchy a sklem, zahaleným expandovaným měděným plechem.

Chris Hodson , 18. 4. 2013

Projekt se skládá ze dvou samostatných křídel, spojených centrální recepcí. 65 metrů dlouhé východní křídlo obsahuje multimediální knihovny pro dospělé a děti, delší západní křídlo ukrývá ve svých 75 metrech hudební a taneční školu. Architekti usilovali o moderní budovu v srdci pozemku, nově definující vztah přirozeného prostředí (zahrady, uličky, kamenné zdi) a staveb (tradiční budovy a přístřešky). Pojali plán různých kulturních prostorů jako rostoucí oddenky, připojené k recepci. Jejich plné zasklení vrhá návštěvníka do zeleně, zvýrazněné loukou s divokými květinami mezi dvěma křídly.

rofil strmých šikmých střech stávajících objektů se odráží v nových, ale moderně navazujících površích purpurové břidlice, přerušené oblastmi průhledné síťoviny expandovaných předoxidovaných měděných plechů nad velkými zasklenými plochami. Vstup z ulice do areálu je zvýrazněn dematerializovaným vysunutím lidových budov, také zahalených do měděné síťoviny.

  • Ateliér: AAVP ARCHITECTURE SARL
  • Země: Francie
  • Město: Gournay en Bray
  • Ulice, číslo: av du Général Lecler, 44
  • Realizace: 2011
  • Zeměpisná šířka: 49.483906945788

Klíčová slova:

měď občanské stavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři