Architektura /

Liberec chce na Soukenném náměstí tržiště a park

Liberec - Liberec připravuje revitalizaci Soukenného náměstí v takzvaném dolním centru města. Do prostoru, kterým denně projde podle odhadů až 100.000 lidí, by se měli vrátit trhovci a vznikne tam také park s místem k odpočinku. Záměru, jehož náklady se odhadují na deset až 15 milionů korun, bude muset ustoupit pět vzrostlých smrků. Jsou příliš vysoké a také nestabilní, nahradí je dvě desítky menších stromů, keře a květiny typické pro Liberec a okolní hory. Novináře o tom dnes informoval liberecký primátor Jiří Kittner.

Česká tisková kancelář , 17. 11. 2009

Soukenné náměstí změnilo v minulosti několikrát svou podobu i jméno. Nejvýraznější změnou prošlo v období první republiky, kdy na něm vyrostly monumentální budovy dvou pojišťoven a obchodní dům Baťa. V 70. letech pak v dolní části původní zástavbu nahradil obchodní dům Ještěd architektů Karla Hubáčka a Miroslava Masáka. Na jaře ho ale bagry strhly a na jeho místě nyní vyrůstá druhá etapa obchodního centra Forum. První zákazníky by měla přivítat příští rok na podzim, zároveň by radnice ráda dokončila i revitalizaci sousedního náměstí.

"Naším cílem je vrátit Soukennému náměstí jeho význam, mělo by se stát místem pro shromažďování lidí, pořádání pravidelných trhů a také prostorem k odpočinku," řekl primátor. Revitalizace by podle něj měla přinést oživení celého prostoru a tím také okolních obchodů a restaurací. Záměr má také propojit jednotlivé části centra bez zbytečných oklik. "Rádi bychom o Soukenné náměstí rozšířili pěší zónu, což znamená, že by se pro automobily uzavřela Revoluční ulice a zásobování by se řešilo přes Širokou a Barvířskou," dodal Kittner.

V souvislosti se záměrem, který ještě musí schválit zastupitelé, vyhlásila radnice anketu. Občané mají možnost navrhnout, jak využít bývalé veřejné záchodky v podzemí náměstí, jimž se přezdívalo Liberecké metro. "Od roku 2001 jsou zavřené, protože nesplňují hygienické normy," řekl Kittner. Návrhy je možné posílat e-mailem na adresu anketa@magistrat.liberec.cz s předmětem Anketa-metro. Mezi nejčastějšími návrhy jsou zatím bar, jazzový club nebo vinotéka, objevil se i nápad zřídit tam dětský koutek. "Veřejné toalety tam určitě nebudou, v centru je jich dost v nákupních centrech," dodal primátor.

Leona Vacková sap

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři