Architektura /

Mac nebo Windows? A proč ne obojí!

Téměř 93 % uživatelů používá Windows a jen 4,2 % Mac OS. Třetím do hry je operační systém Linux s necelým 1 % uživatelů. Ve srovnání s rokem 2006 počet uživatelů Windows poklesl o více než 1 % a naopak Apple zaznamenal nárůst o téměř 2 %. Windows stále výrazně vedou a pár ztracených procent nemůže Microsoft nikterak ohrozit. Na druhou stranu je otázkou, zda trend odlivu uživatelů z Windows je trvalý.

Petr Vaněk , 11. 4. 2008

Apple zvládá „nejen“ Mac OS

  Počítače Apple a jejich operační systém Mac OS dokazují, že jsou dlouhodobě konkurenční. Jsou lákavé nejen svým uživatelsky příjemným operačním systémem, ale také hardwarem, na který výrobce klade důraz z hlediska vyladění součástek a praktického a designového provedení. Navíc příchodem počítačů Apple s procesory Intel se ukazuje, že zmizely některé z bariér, jež bránily většině uživatelů Windows na ně přejít. Fakt, že vedle Mac OS lze na počítačích Apple provozovat také operační systémy Windows XP a Vista, je určitě jeden ze zásadních argumentů. Mohl by přesvědčit nespokojené uživatele ke změně operačního systému právě při zachování si přístupu k Windows třeba kvůli občasnému využití programu, který je k dispozici pouze pod ním. Na tento argument však z branže architektů a inženýrů uslyší spíše uživatelé AutoCADu, neboť ArchiCAD existuje „odjakživa“ ve verzi pro Windows i Apple.

Linux, třetí do party

Apple v porovnání s Linuxem díky svému komerčnímu pojetí a zaměření na uživatele z oblasti grafiky, designu, videa a architektury soupeří v tomto směru rozhodně více s Windows. Linux není dlouho na trhu jako desktopový operační systém. V minulosti byl výlučně operačním systémem počítačových serverů a svým vzhledem a ovládáním měl blíže k „intuitivnímu" ovládání operačního systému MS-DOS než k uživatelsky přívětivému rozhraní, na které je dnešní běžný uživatel zvyklý. Linuxu se začíná dařit v kancelářských profesích, které potřebují textový editor, tabulkový procesor, prezentační software či internetový prohlížeč a e-mailového klienta. Je otázkou, zda prorazí mezi architekty a stavaře.

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři