Nová terasa suterénního bytu v Praze od Matěje Šebka Foto: Radek Úlehla
Architektura / bytové domy

Malými úpravami za lepší bydlení. Nová terasa propojila se zahradou tmavý suterénní byt v pražské bytovce

Mladý architekt Matěj Šebek svým projektem ukazuje, že k podstatnému zlepšení bydlení někdy stačí i docela malé úpravy. V rámci plánovaného zateplení fasády pražského domu navrhl propojení stísněného byt v suterénu s novou dřevěnou terasou.

EARCH.CZ , 28. 12. 2022

Obecným problémem suterénních bytů bývá zoufalý nedostatek denního světla, který je pocitově ještě více stísňuje. Nejinak tomu bylo také v případě bytového domu v pražských Střešovicích, jehož zateplení však majitelé využili také ke zkvalitnění dvoupokojového bytu v suterénu.

„Plánované zateplení fasády společného domu podnítilo obyvatele k myšlenkám na zlepšení podmínek tmavého suterénního bytu. Hledali jsme způsob, jak nepříliš velkými zásahy celou situaci zlepšit,“ popisuje začátek projektu architekt Matěj Šebek.

Řešení našel architekt v podobě přímého propojení dispozice bytu se zeleným dvorkem pomocí prosklených dveří vedoucích z obýváku na novou dřevěnou terasu s opěrnými schody, které lze pohodlně využívat k sezení.

„Stávající mělký anglický dvorek jsme vytěžili a mírně rozšířili tak, aby nabídl přiměřenou venkovní terasu pro dvoupokojový byt. Původní okna s parapetem nahradilo prosklení umožňující přímý vstup na terasu. Ta je vymezená solidními opěrnými schody z broušeného betonu. Masivní stupně se stávají svébytným rozhraním mezi terasou a zahradou. Vybízí k obývání,“ říká autor návrhu.

Foto: Díky zásahům architekta získal suterénní byt přímé propojení se zahradou a novou terasu

Dále se počítá s umístěním hlavního venkovního sezení pod vzrostlou třešní v rohu, kde se terasa ještě trochu rozšiřuje. Kromě stolu se židlemi tady přibude také pohodlná lavice kotvená do betonového schodu.

Vedle návrhu terasy se architektovi podařilo docílit také decentního řešení nově zateplené fasády, která díky jemnému profilování v úrovni soklu získala na plasticitě a pozvedává tak celkové působení domu.

  • Autoři: Matěj Šebek
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Praha - Střešovice
  • Realizace: 2021
  • Fotograf: Radek Úlehla

Klíčová slova:

terasa Praha zateplení zahrada

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři