Architektura / bytové domy

Měď v architektuře: Bytový dům 10 Weymouth Street

Studio Make podrobilo relativně fádní šestipatrový činžovní dům ze šedesátých let umístěný v srdci památkové zóny Harley Street v londýnské čtvrti Fitzrovia velmi výrazné rekonstrukci, která rozšířila obyvatelný prostor a dala budově překvapivě novou identitu čerpající z rozsáhlého použití mosazi.

Make Architects , 13. 10. 2011

Co se památkové zóny týká, fasáda do ulice Weymouth Street byla zachována a adaptována tak, aby téměř nerozeznatelně splynula s okolní charakteristickou architekturou; nicméně zářivé mosazné obložení je dramatickým završením budovy, jež byla doplněna o dvě nové úrovně ateliérových bytů. Toto obložení zcela obalilo zadní průčelí, kde byl dům podivuhodně prodloužen jak v horizontálním, tak vertikálním směru, čímž bylo vytvořeno 12 nových luxusních bytů explodujících ven díky perforovaným balkónům konzolově vyložených z vnitřních obytných prostor.

Mosaz byla zvolena kvůli svým charakteristickým vlastnostem; přirozená oxidace způsobí, že tento materiál se bude pokrývat patinou a dá budově hloubku i charakter. Každý panel získá přirozeně svoji patinu. K dosažení celkového záměru byly zvoleny rozdílné poměry mědi a zinku, aby bylo dosaženo různých barev od zlatavě žluté v zadní části budovy až po červenohnědou u nových horních pater, která lze zahlédnout z Weymouth Street. Barvy ladí s paletou okolní architektury, jejich výraznost se postupně utlumí a budou rezonovat s barevnými tóny místních staveb. Při samotné volbě bylo důležitým hlediskem i to, že použitý materiál – mosaz nezatěžuje životní prostředí, lze ji v celém rozsahu recyklovat.

Obkladový systém obaluje betonový skelet. Nové uzavřené balkony si pohrávají s vertikálností okolních bloků a skladba fasády byla opakována v rámci konstrukce balkónů samotných, perforovaných do podoby mřížek vytvářejících clony v duchu Pieta Mondriana, jež vrhají spletité, estetizující stíny.

Autor: Make

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři