Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Měděná chronosféra

Díky těmto masivním hodinám, zasazeným do válce ze zlatavé slitiny mědi, se nemáte na co vymluvit, když se opozdíte v Grumello del Monte, poblíž Bergama v Itálii.

Hannele Kuusisto , 12. 4. 2012

Nová budova „Chronosféry“ nabízí různé moderní prostory pro výstavy, zábavu a další pro firmu Serafíno Consoli, která se specializuje na exkluzivní šperky, zvláště pak na hodinky. Ikonický design architektky Chiary Mangili byl ovlivněn diskuzemi s věhlasným výrobcem hodin Maisons. Skládá se ze dvou válců o různém průměru, je obložen kamenem, žulou a omítkou, s výraznými lesklými částmi. Svislé válce a jejich materiál jsou v kontrastu s visutým vodorovným, proříznutým válcem – jeho vodorovná poloha je podtržena leštěným pruhem.

Slitina mědi jasně ilustruje účel budovy – navíc zdůrazněný velkými hodinkami – a vysunuté okruží přecházející v měděné pláty vytváří silný vizuální dojem zdůrazňující válcovitý tvar. Každý z konců válce je zpracován jinak. Ciferník hodin na jižním konci je uložen v okruží ze slitiny mědi rozděleném na dvanáct sekcí. Ručičky hodin vycházejí z malého okénka uprostřed. Severní konec, který je otočený směrem k horám, je z velké části zasklený a je na něm otevřený balkón.

Slitina mědi zlatavé barvy

Tento zlatavý materiál je slitina mědi, hliníku a zinku. Je velmi stabilní a zachovává si svou zlatou barvu po dlouhou dobu. Ve vnějším prostředí se chová jinak než čistá měď. Při výrobě se pokryje tenkou vrstvou oxidů obsahující všechny prvky slitiny. Výsledkem je, že si povrch zachovává svou zlatou barvu po celou dobu své životnosti a pouze ztrácí trochu lesku tím, že se vlivem prostředí tloušťka vrstvy oxidů zvyšuje a povrch matní.

Kromě toho, že vyvolává vizuální dojem bohatosti a kvality, nabízí zlatavá slitina mimořádnou odolnost proti mechanickému otěru, vysokou odolnost proti korozi a trvanlivost, stejně tak jako mimořádnou stabilitu a pevnost materiálu. Materiál lze snadno tvářet za studena a zpracovávat standardními technologiemi.

Klíčová slova:

měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři