Tým mladých architektů Skye Sturm realizoval minimalistický bivak v italských Alpách Foto: Croce & WIR
Architektura / rekreační objekty

Minimalistický bivak odolává drsnému klimatu italských Alp a uctívá památku zesnulého horolezce

V nadmořské výšce 2500 m a v blízkosti dvou malých alpských jezer Laghi Di Dziule vyrostl udržitelný bivak 21. století – Bivacco Brédy. Nachází se na jižních svazích odlehlého údolí Vertosan na severu Itálie a vznikl k uctění památky Claudia Brédyho, známého italského politika a horolezce z Valle d'Aosta, který tragicky zahynul při horolezecké nehodě.

EARCH.CZ , 8. 3. 2023

Za návrhem bivaku stojí trio mladých architektů Skye Sturm, Facundo Arboit a Chiara Tessarollo, kteří se účastnili kurzu YACademy „Architektura pro dědictví“. Jeho cílem je pod vedením zkušených mentorů vyškolit mladé architekty tak, aby byli schopni pochopit a posílit udržitelnou architekturu s ohledem na historické i moderní hodnoty. Projekt byl pod záštitou rodiny Claudia Brédy podpořen také italským kulturním spolkem Cantieri d’alta quota, se sídlem v Bielle, jehož účelem je výzkum, šíření a sdílení historických, stavebních, plánovacích, geografických, sociálních a ekonomických informací o realitě turisticky významných míst ve vysokých horách, z hlediska životního prostředí.

Inspirace Claudiovým životem a horami, pro které byl tak zapálený, vytváří pamětní architekturu, která prostřednictvím symboliky zachycuje ducha muže i drsného vysokohorského místa. Minimalistický koncept Bivacco Brédy zahrnuje podstatu horského kontextu, zatímco konzolovitá forma, tlačící se do nebes, evokuje prázdnotu, kterou tu Claudio zanechal.

Celá stavba působí jako dalekohled, který se otevírá směrem k velkolepým výhledům na jih. Velkým oknem lze pozorovat Gran Paradiso, jednu z okolitých čtyřtisícovek, na které Brédy během svého života vystoupil. Jižní orientace navíc slouží jako strategie environmentálního designu, která maximalizuje sluneční zisky a ohřívá interiér i v chladných měsících, zatímco odolný hliníkový plášť PREFA Aluminiumprodukte na stěnách a střeše z izolovaných sendvičových dřevěných panelů zadržuje teplo. Zajímavostí je, že celá stavba byla smontována ve výrobní hale a poté opět rozebrána a vrtulníkem dopravena na své místo pod masiv hory Tete se Sereina, kde byla znovu složena. Dokonce i opláštění bočních stěn svitkovým plechem PREFALZ bylo realizováno hluboko v údolí. Finální spojení hliníkové krytiny na všech rozích bivaku pak bylo nutné, stejně jako pokládku střešních pásů, provést až přímo na místě, což ale vzhledem ke tvárnosti hliníkového plechu a jeho poddajnosti nebyl žádný problém ani při nižších teplotách ve vysokohorském prostředí.

Foto: Hliníkový plášť maximalizuje sluneční zisky a ohřívá interiér i v chladných měsících

Neustálý kontakt s přírodou

Pokud bivak navštívíte, budete stále v kontaktu s přírodou. Okna zpřístupňují výhled na východ, jih i západ. Kromě šesti míst na spaní nabízí bivak také prostor pro jídlo a čtení, skladovací prostor a elektřinu ze solárních panelů. Chata, která je zevnitř obložena neošetřeným dřevem, navozuje pocit bezpečí a překvapuje svým kvalitním materiálem. Pro trojici architektů, kteří od postavení bivaku realizují společné projekty pod názvem BCW Collective, se jedná o udržitelnou, funkční a minimalistickou architekturu. „Najdete zde jen to nejnutnější. Navíc jsme bivak navrhli tak, aby jej bylo možné rozebrat a odnést, aniž by v krajině zanechal trvalé stopy,“ upřesňuje Facundo Arboit.

Foto: Bivak umožňuje pobyt v neustálém kontaktu s přírodou

Téměř dokonalý hliník

Bivacco Brédy není první vysokohorskou stavbou, na které klempíř Luca Frutaz pracoval. Za posledních 20 let postavil s kolegy přibližně 30 staveb v nadmořské výšce přesahující 2500 metrů. „Pokud máte místa, kam se nedostanete nákladním autem, je nutná bezvadná organizace a montéři musí mít vynikající dovednosti, protože nelze použít CNC stroje ani jiné obráběcí stroje jako na hale nebo v továrně,“ upřesňuje Frutaz a při popisu dalších výzev na horách říká, že: „Hliník je extrémně lehký, lehce se s ním pracuje a je také tvárný, jen při přepravě vrtulníkem musíme být vždy velmi opatrní, abychom materiál ochránili a neriskovali další zbytečné lety vrtulníkem."

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři