Architektura / rodinné domy

Moderní bungalov pro milovníky umění

The Quest, tak se nazývá předloňský projekt od anglického studia Ström Architects. Nová stavba nahradila původní zastaralý bungalov z roku 1917. Klienti důchodového věku se zálibou v abstraktním a moderním umění požadovali domov s vytříbeným designem.

EARCH.CZ , 20. 2. 2018

Dům na anglickém venkově v pobřežním městě Swanage částečně přesahuje přes mohutnou kamennou zeď. Architekti použili střešní a podlažní plochu z betonu, které společně fungují jako konzolový nosník. Přečnívající část objektu potom slouží jako parkovací přístřešek pro veterán Aston Martin.

 

QuestFoto: EARCH

Dřevem obložený bungalov byl jasnou volbou hned na začátku. Architekti pracovali s ohledem na důstojné stáří seniorů a speciální potřeby jejich invalidní dcery. Jednopatrová stavba se ukázala správným řešením také vzhledem k místnímu členitému terénu a jednoduchému prostorovému uspořádání. Nenápadný návrh v přírodních barvách zároveň dobře zapadá do krajiny – při pohledu z druhé strany údolí není dům téměř vidět.

 

questFoto: EARCH

Poloha pozemku ve svahu obklopeného vzrostlými stromy už předem určila umístění domu. Architekti využili zachovalé zdi z lokálního kamene k rozdělení členitého povrchu a ohraničení příjezdové cesty. Podařilo se tak zachovat volný výhled z obytného prostoru směrem do údolí.

 

QuestFoto: EARCH

Vnitřnímu prostoru dominuje ústřední velkorysá zóna propojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Východní část domu slouží pro ubytování hostů a studovnu, v západním křídle levitujícím nad zemí se nachází hlavní ložnice.

 

QuestFoto: EARCH

Projekt ilustruje přesvědčení architektů, že základem dobrého návrhu je jednoduchost a upřímnost. Kromě toho byl dům naprojektován tak, aby vyžadoval jen minimální údržbu a navíc byl celkově udržitelný. Solární panely ukryté na střeše umožňují získávat energii ze slunce i v zimních měsících. 

questFoto: EARCH

  • Ateliér: Ström Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Swanage
  • Datum projektu: 2014
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 205.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři