Architektura / industriální a technické stavby

Most I AMSTERDAM

Posledním ze sedmi projektů, které v soutěži na Ikonický most pro Amsterdam získaly čestné uznání, je tento most, jehož jméno je vidět na první pohled.

EARCH.CZ , 23. 5. 2012

Žijeme v době krize: ekonomické a finanční, environmentální, energetické a mnoha dalších. Výzva návrhu ikonického mostu v době krize nás přiměla k opětovnému promyšlení konceptu. Místo hledání inovativních hypermoderních tvarů přinášíme návrhované řešení, které koresponduje s amsterdamskou společností.

Most je obrazem amsterdamské/holandské kultury a mentality: je nekomplikovaný a přímý.

I amsterdam může být něčím víc než jen známým sloganem. Každý, kdo dovede číst, jej může chápat a interpretovat svým způsobem. Jeho transformací do trojrozměrného řešení a přidáním architektonické náplně - mostu, se uživatelé mohou stát Amsterdamem: I am Amstedram.

V blízkosti velkých turistických atrakcí jako je Ermitáž a 'de Magere Brug' (hubený most) se most I amsterdam stane dalším zdrojem aktivity.

Most je orientován tak, že jeho vzkaz je čitelný prři vstupu do Amsterdamu přes Amstel přes hubený most anebo při odchodu z Ermitáže. Bude lákat zvědavé turisty při cestě z centra, aby šli dál z historické oblasti a přinutí je k ohlédnutí a reflexi jejich cesty.

Materiálem mostu bude lehčená ocelová konstrukce krytá pláty recyklované oceli.

Písmena AM jsou jedinou pohyblivou částí mostu a umožňují proplutí větším lodím, kterým nestačí výška pod jedním z písmen.

Kavárna a Cykloservis

Když přijde čas na drink, mohou se návštěvníci občerstvit v pavilonu vedle mostu. Pavilon je umístěn na východním břehu vedle Ermitáže. Na této straně nebude rušit oblast obytné zástavby a návštěvníkům nebude zavazet při čtení sloganu. Pavilon se rozkládá diskrétně a téměř neviditelně podél nábřeží a vystupuje až nad kanál. Použití skla a bílé barvy nerozptyluje pozornost, která má patřit mostu.

Okolo pavilonu jsou stojany na kola, které nekolidují s proudem dopravy na mostě. Jsou umístěny na obou koncích pavilonu u vchodů.

V úrovni přízemí je další část amsterdamské/holandské kultury: cyklistika. Tu reprezentuje cykloservis a cykloobchod kombinovaný s kavárnou. Majitelé kol, turisti nebo klienti se při čekání na opravu duší mohou osvěžit nápojem a četbou u stolu. Koncept cykloobchodu/kafe-bar není novinkou a v mnoha městech po světě můžeme najít podobná řešení.

V nižším podlaží pavilonu je kavárna s restaurací. Transparentní atmosféra a molo na vodě přivede návštěvníka k vodě blíže než kdekoli jinde v Amsterdamu. Krásné staré stěny nábřeží jsou zachovány a vytvářejí pozadí pro bar a kavárnu. WC, kuchyň a sklad jsou umístěny v podzemí za stěnou nábřeží.

Trvalá udržitelnost

Použití recyklovaných materiálů pro vypořádání se s otázkou udržitelnosti nestačí. Budova, která je téměř celá ze skla s bude v letním období přehřívat. Řešení tohoto problému nalezneme na mnoha vodních cestách v Amsterdamu. Velké posuvné dveře pavilonu na straně k vodě umožní otevřít velkou část fasády. Stejně tak i střešní světlíky. Chladný vzduch od řeky Amstel vytlačí z pavilonu horký vzduch, který bude moci uniknout střešními okny. Tento efekt zároveň vytvoří příjemný vánek.

Klíčová slova:

Amsterdam most

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři