Ondřej Bělica - Ateliér na náměstí: Trojúhelník se propisuje do podia i svítidla Foto: Václav Novák
Architektura / interiér

Ateliér, kadeřnický salon a bydlení v jednom. Pomocí levných materiálů vytvořil architekt v centru Frýdku-Místku kreativní prostory

V památkově chráněné budově na hlavním náměstí Frýdku-Místku vznikly nové prostory propojující sochařsko-architektonický ateliér s kadeřnickým salonem a bydlením. Pro vybavení interiérů posloužily snadno dostupné materiály, jako jsou latě, smrková prkna a ocelové profily.

EARCH.CZ , 5. 6. 2023

„Jsme zvyklí být a spát v přírodě, žili jsme na chatě v horách a tento způsob bytí nám je velice blízký. A tak jsme si chatu přenesli na náměstí,“ říká architekt Ondřej Bělica, který zařízení interiérů realizoval vlastníma rukama s pomocí známých. „Sami jsme pečlivě každý kus dřeva vybrali, nařezali, opracovali, natřeli i smontovali. Všechny materiály jsou lokální a pořízené v místních malých firmách. Když bylo nejhůř, na pomoc nám přispěchali kamarádi i rodina.“

Prostory, kde se dříve nacházely ordinace, dnes slouží jako kadeřnický salon, ateliér architekta-sochaře i malý byt. Prostorný kadeřnický salon, který provozuje architektova partnerka, má jednu zeď s odhalenými původními výmalbami, jeho dominantou je však dřevěné podium s kadeřnickým křeslem. Architekt zde pracoval s motivem trojúhelníku – kromě podia se propisuje také do LED svítidla, pojízdného trojstěnného objektu zrcadel i recepce.

Foto: Prostorem kadeřnického salonu se prolíná motiv trojúhelníku

Ateliér je pak doslova prošpikován laťovými konstrukcemi rozdělujícími prostor na pracovní a relaxační zónu. „V ateliéru se nenachází žádný nábytek, který by byl koupený. Každá věc je námi vytvořená. Tedy až na křesla, sedačku a pár židlí, které jsme adoptovali, protože rádi dáváme věcem druhý život. Stejně tak kytky jsou s námi, kromě pár adoptovaných, už několik let,“ říká Bělica.

Foto: Jednotlivé části interiéru lze různým způsobem osvětlit

„Jsme rádi, že se nám podařilo vytvořit místo, které funguje jako jeden organismus. Tři měsíce jsme na něm pracovali jako jeden tým a hodně nás to posunulo a sblížilo. Jelikož je zde velký pohyb lidí, snažili jsme se i pro ně vytvořit prostor, ve kterém se budou cítit příjemně. Vznikla tak tato oáza klidu, náš malý kousek přírody uprostřed náměstí našeho rodného města,“ dodává autor návrhu.

  • Autoři: Ondřej Bělica
  • Země: Česká republika
  • Město: Frýdek-Místek
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 140 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři