Centrálních polytechnických dílen a Galerie města Pardubic od Šépka architekti Foto: Adéla Vaculíková
Architektura / občanské stavby

Nejlepší stavba v historickém prostředí: Pardubické polytechnické dílny z betonu a kortenu získaly cenu - překvapivě

Do budovy Centrálních polytechnických dílen a Galerie města Pardubic se chodí za vědou i uměním. Provozy sídlí v novostavbě s korunou z pyramidových světlíků v sousedství Automatických mlýnů od Josefa Gočára. Stavba je to na první pohled sebevědomá, podle Klubu Za starou Prahu je ale taky citlivá ke svému historickému prostředí, proto jí za to udělil cenu.

Adéla Vaculíková , 14. 5. 2024

„Jsem z výsledku překvapený,“ řekl po vyhlášení vítězné stavby Rostislav Švácha, historik architektury a předseda Ceny Klubu Za starou Prahu. Říkal to s přirozeným podivením, podobně formálně výrazná stavba totiž tuto cenu ještě nikdy nevyhrála. Minulý rok se vítězem stala archetypální knihovna ve Šlapanicích.

Cenu, která má ve svém názvu „za novou stavbu v historickém prostředí“ udělil Klub Za starou Prahu letos už podvacáté. Vyhlášení proběhlo v podvečer 13. května na pražské Kampě. Vedle členů Klubu se ho účastnila veřejnost se zájmem o architekturu, přijeli taky všichni architekti a architektky, jejichž stavby byly na cenu nominovány. Konkrétně se jednalo o Jihočeské stavení v Dolním Miletíně (111 architekti), přístavbu Filosofické fakulty Univerzity v Hradci Králové (Architekti Hrůša & spol.), lávku v Litomyšli (Ehl & Koumar Architekti), nízkoprahový klub v Nové Pace (Atakarchitekti), Informační centrum Státní vědecké knihovny v Olomouci (Atelier-r) a nakonec vítězné Centrální polytechnické dílny a Galerii města Pardubic (Šépka architekti).

Foto: Pohled na střechu s pyramidovými světlíky

Cihly, beton, korten

Centrální polytechnické dílny a Galerie města Pardubic jsou součástí areálu bývalých Automatických mlýnů v Pardubicích, které na začátku 20. století navrhl Josef Gočár. Ve zrekonstruovaných mlýnech nyní sídlí Gočárova galerie (původně Východočeská galerie), společně s budovou od Šépka architekti se otevřely na podzim roku 2023.

Novostavba v sobě spojuje dvě funkce – v přízemí má výstavní prostory městská galerie (GAMPA), na dalších podlažích jsou pak specializované dílny, které mohou využívat žáci pardubických základních a středních škol. Nacházejí se zde například laboratoře, počítačový sál, kovodílna nebo promítací místnost.

Foto: Střecha galerie slouží jako pobytová terasa

Rozdílnost provozů znázorňuje rozdělení jedné stavby do dvou hmot – nad přízemní galerií se vznáší objekt dílen. Kromě toho, že jde o efektní řešení, přináší taky několik praktických výhod. Střecha galerie se dá využívat jako pobytová terasa – chodí se na ni po schodech, které současně formují venkovní atrium. Díky vynesení objektu dílen na dvě betonové nohy mohly galerijní prostory dostat horní přirozené osvětlení, mezi cihlami v terase jsou mléčné světlíky.

Pro stavbu byly použity tři základní materiály, které se propisují do exteriéru i interiéru budovy. Přízemní objekt je z pálených cihel a přímo tak navazuje na materialitu sousedních Automatických mlýnů. Horní část je pak z probarveného betonu a opláštěná kornetovými plechy. Vše si je barevně příbuzné, architekti chtěli dostáhnou toho, aby při pohledu z dálky odlišné materiály nebylo poznat.

Foto: Fotografie z průběhu výstavby

Polytechnické dílny s galerií jsou zatím první novostavbou, která v areálu Automatických mlýnů stojí. V budoucnu zde vyrostou ještě další objekty s různorodou funkcí. Jak by místo mělo vypadat až bude vše dokončeno se můžete podívat v tomto článku.

Současný výraz a respekt k historickému prostředí

Porota Ceny Klubu Za starou Prahu hlasuje anonymně, kdo se stane vítězem jejího dvacátého ročníku dopředu nevěděl nikdo kromě skrutátora. Mezi finalisty se budova Centrálních polytechnických dílen a Galerie města Pardubic podle poroty dostala pro svou jednoznačně současnou a sebevědomou architektonickou formou, kterou se však nesnaží konkurovat sousedním památkově chráněným Automatickým mlýnům.

Jan Šépka na vyhlašovacím večeru prohlásil, že když v ateliéru budovu navrhovali, už tehdy chtěli, aby se do finále Ceny Klubu Za starou Prahu dostala. A ona nakonec i vyhrála. Porota dala svými hlasy najevo, že cíl ateliéru „začlenit Automatické mlýny do nově vzniklého areálu, kde bude mít památkově chráněný objekt ústřední postavení,“ se podařilo naplnit velmi dobře.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři