Rekonstrukce hostince Na Lisu v Brzánkách od Jana Veissera Foto: BoysPlayNice
Architektura / rekreační objekty

Nemaskovat jizvy starého domu. Ve staré lisovně vína se teď pořádají svatby

Dům citlivě opravit a nezastírat přitom zub času ani jeho původní podstatu. O to se snažili majitelé historické lisovny vína z roku 1608 poblíž Roudnice nad Labem, která po generální rekonstrukci nově slouží jako podmanivé svatební místo.

Matěj Beránek , 22. 8. 2023

Když se mladý pár staré odlehlé budovy na podzim roku 2020 ujal s cílem probudit ji opět k životu, nacházela se už ve stavu ruiny. Ještě v padesátých letech minulého století fungovala tato původní lisovna vína jako hospoda, poslední dvě dekády už ale zůstala napospas vandalům, větru a dešti. Bylo jasné, že s rekonstrukcí budou potřebovat odbornou pomoc – spolumajitel Eliáš Slunečko se proto ihned obrátil na svého kamaráda z dětství, architekta Jana Veissera. A jak se rychle ukázalo, byla to ta nejlepší volba. „Při návštěvě architekt řekl: Ty peníze si vynásob dvěma a ten čas tak čtyřma a pak se dostaneš na realitu,“ vzpomíná Eliáš Slunečko, který objekt Na lisu vlastní a provozuje se svou manželkou Klárou.

Protože se investor s architektem dlouho znali, měli k sobě velkou důvěru. Jan Veisser tak mohl být v pozici dirigenta, který rekonstrukci řídí zpovzdálí, radí a konzultuje – výsledek ale nechával plně v rukách majitelů, kteří celou rekonstrukci realizovali svépomocí. Nevznikla dokonce ani jedna vizualizace. Architekt Veisser má s opravami starých domů bohaté zkušenosti díky svému působení v ateliéru ORA, takže věděl, na co je potřeba dát pozor a že tím nejcennějším v podobných případech bývá autenticita, kterou nesmí nové zásahy přebít.

„Rekonstrukci provázelo samozřejmě mnoho neveselých momentů a strastí zejména s financováním. Také materiál bleskově zdražoval. Své udělal i koronavirus. V tomto případě ale v pozitivním směru. Díky zavřeným učilištím bylo velmi jednoduché sehnat velké množství brigádníků na pomocné práce. Na domě pracovali také Ukrajinci a Ukrajinky. Se začátkem války to pro ně bylo samozřejmě těžké. Novinky z fronty v ukrajinském jazyce se nesly stavbou každý den. Z okna vlála ukrajinská vlajka,“ popisuje Slunečko.

Foto: Architekt doporučil ponechat fasádu tak, jak byla. Kromě finanční úspory dává místu jedinečnou atmosféru určité nenucenosti

Stavení se nachází na krásném místě u severočeské vesnice Brzánky – nad sebou má svahy, kde rostla vinná réva, pod sebou pak široké koryto líně tekoucího Labe. Když se k němu po polní cestě přiblížíte, snadno nabydete dojmu, že dům žádnou velkou rekonstrukcí v poslední době neprošel. Architekt totiž doporučil ponechat fasádu tak, jak byla. Kromě finanční úspory dává místu jedinečnou atmosféru určité nenucenosti. S oprýskanou omítkou pak hezky ladí nová okna v dřevěných zelených rámech.

V přízemí domu najdeme kromě oddělené kuchyně a dalšího zázemí především velký otevřený sál s kachlovými kamny a trámovým stropem – některé trámy jsou původní, ostatní „nové“, avšak pořízené z druhé ruky, aby v prostoru nerušily. Podobně přistoupili třeba také k opukové podlaze ve vstupní chodbě, kterou za socialismu zalili betonem a zničili. Že jde o ochozenou dlažbu z antiku, nemáte šanci poznat. Symbolem nových úprav je tak pouze po vstupu do domu nápadný lustr autorsky navržený architektem Janem Veisserem.

Foto: Pro rekonstrukci bylo použito mnoho materiálů "z druhé ruky". Třeba ve vstupní chodbě je ochozená dlažba z antiku

V prvním patře vznikly jednotlivé pokoje, některé mají oddělené koupelny, jiné zdobí umyvadla umístěná na starých komodách. Interiéry mají jednotný styl nesoucí se v kombinaci starého s novým. Zaoblené podkroví je ponecháno jako otevřený prostor vhodný k přenocování většího počtu přátel nebo třeba ke cvičení jógy.

Příjemný zážitek z návštěvy místa podtrhuje také rozlehlá zahrada přecházející ve stráně s remízky. Do budoucna se počítá s výsadbou vinné révy pro připomínku někdejších vinohradů i původního účelu stavby. Na lisu je místo s nenucenou atmosférou, které si na nic nahraje. A díky tomu stojí za návštěvu.

Foto: V přízemí domu najdeme kromě oddělené kuchyně a dalšího zázemí především velký otevřený sál s kachlovými kamny a trámovým stropem
  • Autoři: Jan Veisser
  • Spolupráce: Karolína Cebová
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Brzánky 20, 413 01 Brzánky
  • Projekt: 2021
  • Realizace: 2021-2022
  • Zastavěná plocha: 173 m2
  • Užitná plocha: 380 m2
  • Obestavěný prostor: 1440 m3
  • Investor: Klára a Eliáš Slunečkovi
  • Web: wwww.nalisu.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři