Technologie / produkty

Tradiční ruční výroba historických cihel a cihlové dlažby

Výroba cihlové dlažby je špinavá, mokrá práce. U společnosti Klinker Centrum ji najdete ve čtvercovém, obdélníkovém i šestiúhelníkovém tvaru Foto: Klinker Centrum

I přes neustálý posun v technologii a modernizaci výroby stavebních materiálů existuje jeden, který svou historii píše skoro stejně dlouho jako lidstvo samo a stále neztrácí na oblibě. Jedná se o cihlu, která nás ve svých různých podobách provází již více než 10 000 let.

Klinker Centrum s.r.o. , 17. 4. 2023 / Advertorial

Důkaz, jak moc u nás byly cihly oblíbené, představují stovky cihelen, které kdysi bývaly na našem území hustě rozesety. Z pálených materiálů má u nás tradici také výroba cihlové dlažby a pálené krytiny, která přetrvává dodnes. Specialistou na pálené materiály a největším dodavatelem v ČR je společnost Klinker Centrum se vzorkovnami v Brandýse nad Labem a Kostelci nad Orlicí.

Poctivá řemeslná výroba

Materiály z pálené hlíny jsou symbolem řemeslné výroby a poctivé práce. Tradiční ruční výroba stále funguje i v dnešní moderní době a tyto ručně vyráběné materiály jsou ceněné pro jejich nezaměnitelný charakter – a to zejména u historických rekonstrukcí pevností, hradů, zámků a dalších. Tyto ručně vyráběné materiály dodávala společnost Klinker Centrum například na opravy pevnosti Terezín, pevnosti Josefov, hradu Roštejn, zámku Chrast či rekonstrukci sklepení radnice v Brandýse nad Labem.

Z lotyšské cihelny až na opravy českých pevností císaře Josefa II.

Zatímco výroba lícových cihel stále pokračuje v mnoha cihelnách po celé Evropě, fortifikační cihla šancovka se vyrábí pouze na zakázku v pár cihelnách v Evropě. Pro společnost Klinker Centrum je vyrábí tradiční metodou cihelna v Lotyšsku. Cihlářský jíl se razí do dřevěných forem a celý výrobní proces trvá několik týdnů. Jeho součástí je také sušení cihel před výpalem na slunci. Výsledkem jsou cihly s nezaměnitelnou rustikální strukturou – v úctyhodných rozměrech 324x162x81 mm a váze přes 7 kg na cihlu. Jejich autenticitu oceňuje i český památkový ústav, který tyto cihly schválil pro dlouhodobé opravy pevnosti Josefov.

Foto: Cihelna v Lotyšsku vyrábí pro společnost Klinker Centrum tradiční fortifikační cihly dodnes. Používají se například při obnově pevnosti Josefov

Josefov byl společně s Terezínem postaven jako pevnostní město v letech 1780–1790 na příkaz císaře Josefa II. Na stavbě se podílelo 12 000 dělníků a na zdiva opevnění bylo použito 360 milionů cihel z okolních cihelen. V roce 2020 se do Josefova naváží cihly znovu, po 230 letech se totiž část bastionů dočkala potřebné rekonstrukce. Došlo k obnově bastionu IX, ravelinu XIV a bastionu IV, které nyní místní organizace využívají k pořádáním kulturních, uměleckých a jiných akcí pro veřejnost. Další etapa se očekává v letošním roce díky plánovaným dotacím státu.

Foto: Ručně vyráběná cihlová dlažba Klinker ve sklepě radnice v Brandýse nad Labem

Cihlová dlažba do sklepa i na hrad

Výroba ruční cihlové dlažby je špinavá, mokrá práce, při které vznikají originální kusy přírodní dlažby. Na dotek hrubší struktura povrchu, která však v místnosti vytváří příjemný pocit, je vhodná do všech interiérů, včetně těch památkově chráněných. Čtvercová, obdélníková a šestiúhelníková v několika rozměrech nebo na zakázku ve speciálním rozměru, tvaru nebo s individuální povrchovou úpravou. Tou mohou být například viditelné otisky prstů na dlažbě, což bylo realizováno na stavbu vinařské stodoly pro Chateau Valtice. Kromě Chateau Valtice naleznete ruční cihlovou dlažbu od Klinker Centra také v Habánských sklepích a dalších menších vinných sklepích. Vinné sklepy jsou jedním z mnoha míst, kde lze cihlovou dlažbu využít. Cihlová dlažba byla použita například na rekonstrukci historického pivovaru Eggenberg, obnovu areálu hřebčína v Heřmanově Městci či ve sklepě pod novou budovou radnice Brandýs nad Labem.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři