Nová radnice Lázní Bělohrad od studia re:architeti Foto: Ondřej Bouška
Architektura / občanské stavby

Podkrkonošské městečko Lázně Bělohrad má novou radnici s prolamovanou fasádou od ateliéru re:architekti

Během minulého roku dokončili v Lázních Bělohradě na Jičínsku novou budovu radnice nacházející se přímo na hlavním náměstí. Návrh studia re:architekti, který vzešel z architektonické soutěže, zaujme svým střízlivě reprezentativním charakterem, kvalitními materiály a jemnými detaily.

Matěj Beránek , 5. 5. 2023

I malá města si zaslouží architektonicky důstojnou radnici. To dokazují čtyřtisícové Lázně Bělohrad v Podkrkonoší. Na její návrh vypsalo městečko veřejnou architektonickou soutěž koncem roku 2017. Vítězným návrhem byl sice vyhlášen projekt architektů Jana Světlíka, Vojtěcha Šedého a Filipa Šefla, realizace se ovšem dočkal ten z díly studia re:architekti, který skončil na třetím místě.

Architekti pojali novou radnici v čele severní části podlouhlého náměstí K.V. Raise jako důstojnou městskou stavbu na obdélníkovém půdorysu, která je jasně členěna na prosklený parter a vyšší část s pravidelným rastrem oken. Hmotově jednoduché stavbě dodávají na plasticitě zejména prolamované fasády a jejich materiálové zpracování. Díky tomu se mění atmosféra budovy v závislosti na poloze slunce. „Nová radnice je deklarací otevřenosti v přístupu samosprávy k občanům, městu a hospodaření,“ tvrdí autoři návrhu.

„Přízemí je vizuálně velmi otevřené a obsahuje víceúčelový sál, zasedací místnost a podatelnu s infocentrem. V dalších dvou patrech jsou kancelářské prostory radnice a vedení města, která jsou propojena atriem prosvětleným lucernou,“ uvádí architekti.

Foto: Návrh soutěže vzešel z architektonické soutěže z roku 2018

Pro fasády třípodlažní budovy využili architekti ražené cihlové pásky WDFP.Como s bílou spárovací hmotou od společnosti Klinker Centrum, které byly následně nastříkány bílou fasádní barvou, díky čemuž získala radnice na eleganci. Autoři s pečlivostí sobě vlastní vybírali vhodné materiály také pro interiéry. „V interiéru jsou použity trvanlivé materiály příjemné na dotyk, jako mosaz a modřínové dřevo, společně s teracovými podlahami a pohledovým betonem. Materiály, které umí důstojně stárnout, zajistí, že radnice bude městu sloužit po dlouhou dobu.“

Foto: Prolamovaná fasáda je obložena raženými cihlovými pásky sjednocenými bílou fasádní barvou

Součástí projektu byly také úpravy části náměstí jako veřejného předprostoru městského úřadu, kde přibyla nová kašna. Díky realizaci tak náměstí působí opět o něco velkorysejším a důstojnějším dojmem.

  • Ateliér: re:architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Lázně Bělohrad
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2022
  • Investor: Město Lázně Bělohrad
  • Investiční náklady: 75 mil. Kč
  • Krajinářské řešení: symbio studio / Marie Gelová

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři