Architektura / administrativní stavby

Nová administrativní budova na Slovensku čerpá z konstrukčních i estetických možností dřeva

Administrativní budova Partizánske, Prodesi/ Domesi Foto: Milan Hutera

Alfu a omegu projektu administrativní budovy v obci Partizánske na úpatí slovenského pohoří Tribeč představuje dřevo. Architekti ze studia Prodesi/ Domesi jej použili jako dominantní materiál zcela záměrně – vedle svých specifických konstrukčních a estetických vlastností totiž odráží také zaměření investora, společnosti zabývající se zpracováváním dřeva.

EARCH.CZ , 12. 11. 2021 / Advertorial

Budova provoněná dřevem


Hlavním konstrukčním materiálem dvoupodlažní administrativní budovy je kombinace liniových konstrukčních prvků a CLT dřevěných panelů NOVATOP. Díky kvalitnímu zpracování povrchů mají panely v interiéru také pohledovou funkci.

Součástí nosné konstrukce je také betonová stěna ve středu dispozice procházející přes obě podlaží. Vedle ztužení středu budovy slouží stěna také k akumulaci tepla a současně vytváří prezentační plochu hlavního výrobního produktu firmy – palivového dřeva, které je před betonovou stěnou umístěno v gabionových koších. Do samotného centra budovy situovali architekti kamna odkazující rovněž k zaměření firmy, která se mimo jiné zabývá výrobou palivového dřeva.

Dřevo se tak uplatňuje jako hlavní konstrukční i estetický prvek jak v interiéru, tak v exteriéru, kde architektonický výraz budovy charakterizuje dřevěný lamelový obklad z červeného smrku. Rustikální plochy lamel v medovém odstínu kontrastují s hladkými plochami zasklení v černých rámech a oplechováním rovněž v černé barvě.

Přehřívání vnitřních prostor zabraňuje exteriérové stínění v podobě horizontálních žaluzií, které vytváří protipól k vertikálnímu rastru dřevěných lamel. Zároveň se v horkých letních měsících počítá i s dochlazováním kanálovou klimatizací. Většinu technologií budovy umístili architekti na střechu porostlou extenzivní zelení.

Foto: Fasádu domu charakterizují kontrastní plochy smrkových lamel a prosklených ploch s horizontálnimi žaluziemi


Kvalitní pracovní prostředí


Dispozičně vychází řešení budovy, umístěné na rovinatém pozemku, z požadavků a potřeb investora. Do přízemí umístili architekti pracoviště většiny zaměstnanců a rovněž kuchyňku propojenou s venkovní terasou. V horním patře se nachází zasedací místnost, kancelář vedení, archív a malá místnost s terasou, která slouží v případě potřeby k ubytování vedení. Hygienické a technické zázemí budovy situovali autoři do zadní části objektu.

Celkový koncept budovy navrhovalo studio Prodesi/ Domesi pod vedením architektů Pavla Horáka a Kataríny Geburové nejen s ohledem na funkční návaznosti, ale především s důrazem na vytvoření příjemného a kvalitního prostředí pro zaměstnance firmy.

Foto: Přívětivé pracovní prostředí dotvářejí použité přírodní materiály i řešení prostorové akustiky

Důležitým prvkem kvalitního pracovní prostředí je mimo jiné správně navržené řešení prostorové akustiky. Při návrhu akustického řešení architekti zcela logicky sáhli opět po dřevu. Vybrali akustické panely NOVATOP ACOUSTIC, které splňují nejen požadavky na útlum zvuku, ale současně disponují nadčasovým designem a dotvářejí tak celkovou atmosféru interiéru. Vybraný typ panelu spolu s absorbérem z minerální vlny byl navržen přesně dle akustických požadavků konkrétních prostor v budově.

Vzhled zvolených akustických panelů s jemným rastrem přirozeně navazuje na vnější vzhled budovy se smrkovými lamelami. Výběr vhodného typu akustického panelu nejen s ohledem na technické vlastnosti, ale i na požadovanou estetiku, usnadňuje architektům digitální 3D knihovna, která v současné době obsahuje nejžádanější profily akustických panelů a další digitalizované povrchy produktů NOVATOP.

Foto: Dřevo, které tvoří hlavní komoditu firmy, hraje v interiéru hlavní roli

 

  • Autoři: Pavel Horák, Katarína Geburová
  • Realizace: 2020
  • Zastavěná plocha: 156,9 m2
  • Užitná plocha: 260 m2
  • Město: Partizánske
  • Dodavatelé: DAK, s.r.o., Domesi Slovensko, s.r.o.
  • Použité produkty NOVATOP: stěny NOVATOP SOLID, strop a střecha NOVATOP ELEMENT, prostorová akustika NOVATOP ACOUSTIC profil Marilyne
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 12. 11. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři