Rekonstrukce hospodářských stavení ve Skaličce od Daniely Hanouskové Boučkové ze studia 2x13 Foto: Karin Zadrick
Architektura / rodinné domy

Přestavba zachovala původní charakter hospodářských stavení na Brněnsku

Architektka Daniela Hanousková Boučková proměnila prostory původně hospodářského stavení na Brněnsku v moderní rodinný dům.

EARCH.CZ , 23. 12. 2021 / Advertorial

Tradiční vesnická zástavba

Charakter Skaličky na Brněnsku určují středně velká rodinná stavení lemující několik málo místních silnic. Domy se k nim obracejí průčelím a svá zahradní křídla, popřípadě připojené stodoly, nechávají vyznít do zeleně za sebou. V obci, na půl cesty mezi Tišnovem a Blanskem, se dnes nachází směsice různě starých budov, jejichž aktuální podobu udávají postupné přestavby.

Ze stodoly v moderní dům

Původní stavení se stodolou zde na moderní rodinný dům přestavila i architektka Daniela Hanousková Boučková, která se svým ateliérem 2x13 sídlí v Brně v Králově Poli. Otevřený trojkřídlý objekt svírající centrální dvůr tvoří několik stavebních konstrukcí z různých stavebních etap. K původnímu domu obrácenému do ulice se napojují dvě křídla na půdoryse písmene L, která vznikla přestavbou staré stodoly a spojovacího traktu s chlívky.

Odhalené materiály

 „Původní stodola s kamennými pilíři nyní tvoří ochrannou slupku dřevostavby s malým sálem v přízemí,“ vysvětluje architektka. Konstrukce stodoly zůstala zcela odhalená, kamenné a cihlové zdivo vynáší dřevěné překlady s přečnívající sedlovou střechou. Architektka při rekonstrukci dbala na to, aby si stavba zachovala svou otevřenou dispozici, v přízemí se dnes nachází multifunkční sál, podkroví zůstalo též sjednocené.

Dalším tématem přestavby se stalo velké prosvětlení místností. Stodola je proto v přízemí otevřena francouzskými okny, kterými je stavbou možné prohlédnout skrz naskrz, podkroví osvětlují střešní okna.

Foto: V přízemí bývalé stodoly dnes najdeme velkou otevřenou místnost pro různé využití

Propojení

Nové využití ale nepotkalo pouze starou stodolu, původní spojovací křídlo, kde se nacházely chlívky, bylo kvůli špatnému stavu téměř celé postaveno znovu. Dnes se ve dvojpodlažním křídle nachází velká kuchyně s jídelnou a několik ložnic s koupelnami. Dominantní roli si opět zachovaly konstrukční prvky, vedle pozůstatků původních silných kamenných zdí architektka pracovala i s novými keramickými tvarovkami Porotherm a pálenou střešní krytinou Tondach od společnosti Wienerberger.

Rekonstrukce hospodářských objektů ve Skaličce u Tišnova se vyznačuje přiznáním konstrukčních materiálů a důslednou prací s návaznostmi jednotlivých prostor. Vedle funkčního propojování stavba pracuje i s otevřením se vůči okolní zeleni a přívodem světla do jinak temných zákoutí. Výsledkem je moderní rodinný dům, který nezapře svůj původní charakter.

Foto: Díky použití přírodních materiálů zapadají zrekonstruované hospodářské objekty do okolní zeleně
  • Autoři: Daniela Hanousková Boučková
  • Ateliér: 2x13
  • Spolupráce: Pavlína Kolcunová
  • Město: Skalička
  • Datum projektu: 2014-19
  • Realizace: 2016-19
  • Zastavěná plocha: 493 m2
  • Obestavěný prostor: 1280 m3
  • Stavební účast: Lukáš Roubal
  • Stavebník: rodina Koláčkova

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři