Architektura /

Ohřát se v sauně v srdci Prahy

Zalézt si v mrazivých lednových dnech do vyhřáté sauny zní jako vysněné přání mnoha z nás. V současné chvíli je to možné přímo v centru Prahy – vedle Betlémské kaple vznikla veřejně přístupná sauna s názvem Husa. Na nádvoří Galerie Jaroslava Fragnera ji můžete navštívit do 10. března. Současně s tím si nenechte ujít výstavu s názvem Sauna/Architektura prožitku ve vnitřních prostorách galerie.

Barbora Schneiderová , 20. 1. 2017

Naprosto netradiční výstavu hostí v současné chvíli Galerie Jaroslava Fragnera. Představuje návštěvníkům saunu ze všech možných pohledů: přibližuje její historii, pravidla, představuje ji jako sociologický fenomén i úctyhodnou architektonickou práci. Jako přímá ukázka toho může posloužit ta na nádvoří, která se jmenuje Husa a za jejím vytvořením stojí pražské studio H3T architekti, kteří se navrhováním saun věnují dlouhodobě.

Kromě zmíněného ateliéru v čele s Vítem Šimkem se na výstavě podíleli i další, mezi nimi jeden z předních propagátorů saunování a šéfredaktor revue Bazén a sauna Jiří Kouba. „Galerie Jaroslava Fragnera se ujala takovéto výstavy i proto, že se bude přímo podílet na osvětě a vzdělání, co se saun týče. Ty totiž nemají v České republice přímo na růžích ustláno, přitom je to jeden z nejlepších možností jak docílit toho, abychom byli zdraví a zrelaxovaní,“ řekl na úvod úterní vernisáže.

Samotné slovo „sauna“ je sice finského původu, ale jinak se tento způsob relaxace uchytil v Česku poměrně úspěšně. Mnohé by jistě překvapilo, že první česká sauna se objevila již v roce 1936. Za zmínku také stojí, že svou saunu mají i v provozní budově Národního divadla.

Takovýchto historických zajímavostí je v galerii k dispozici spoustu, ale nejen to – v tzv. relaxační místnosti je možné zhlédnout dokument o postupu saunování, který byl natočen ve Finsku. Nebo se bavit prezentací fotek saun ze všech koutů světa. Výstava představuje méně známé i známější architekty, projekty ze dřeva, skla, betonu a mnoha dalších materiálů.

Krom historických zajímavostí z dějin saunování se uvnitř galerie nachází sauna Mayo, kterou společnost galerii věnovala a která se bude dražit 23. ledna. Výtěžek z ní poputuje nadaci Kapka naděje.

Pokud by návštěvníkům nestačila poučná výstava mapující nejzajímavější historické i současné sauny, mohou se zúčastnit únorových přednášek výše zmíněných organizátorů výstavy, mezi které patří Vít Šimek, Jiří Kouba i Karel Dyntar. Anebo si přečíst důležité desatero správného saunování, které je součástí výstavy, a zažít relaxaci v horké páře na vlastní kůži. Po rezervaci bude několikapatrová sauna Husa k dispozici až do konce výstavy, tedy 10. března.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři