Mateřská škola Doubek v Pardubicích od Med Pavlík architekti Foto: Tomáš Kubelka
Architektura / občanské stavby

Pardubice vyčlenily místo pro stovku nových rodinných domů. O satelit bez občanské vybavenosti ale jít nemá, místo zde našla i školka

Školky už dávno nejsou jedna jako druhá, alespoň ty nové ne. Mají různorodé architektonické charaktery i prostorové koncepce. Mateřská škola Doubek v Pardubicích je například rozdělená do několika pavilonů. Ty fungují jako samostatné herny – kompletní buňky s vlastními šatnami a koupelnami.

Adéla Vaculíková , 8. 9. 2023

Herny Mateřské školy Doubek využívají tři skupiny předškolních dětí, které se společně mohou potkávat v centrální chodbě. Do té přichází denní světlo seshora, na jejím začátku je hlavní vstup, na který upozorňuje zešikmená střecha. Ta je stejně jako přední fasáda pokrytá falcovaným plechem. Architekti z kanceláře Med Pavlík architekti říkají, že před školkou chtěli vytvořit reprezentativní prostor. Místo schématu ulice-vstup navrhli středně velký plácek, na kterém se dá dobře potkávat i ve větší skupině.

„Znalost území a kontext je pro náš ateliér nezbytná, při zahájení prací na návrhu začátkem roku 2017 jsme však stáli na pozemku, který byl součástí velké louky. Měli jsme v ruce pouze výkres s ideovou představou objednatele o uspořádání okolních veřejných prostorů. Bylo nám zřejmé, že mateřská škola bude mít významnou úlohu ve formování nových veřejných prostor a může ovlivnit atmosféru této části lokality,“ komentují počátek projektu architekti. Mateřská škola stojí ve Svítkově, okrajovém městském obvodu Pardubic. Ten v současnosti prochází změnami, vzniklo zde totiž téměř sto nových parcel pro rodinné domy. Rozvoj oblasti, který iniciuje město Pardubice, počítá i s prostorem pro občanskou vybavenost. A právě jeho součástí je nová školka.

„Pavilónový charakter přibližuje měřítko stavby okolním rodinným domům a umožnil nám dům vyprojektovat pro výstavbu v etapách, kdy každá měla charakter uceleného architektonického díla,“ pokračují architekti. Pavilony jsou na pozemku celkem čtyři, v jednom je kuchyně, ve zbytu pak herny, ze kterých je díky oknům přes celou stěnu výhled do zahrady.

Foto: Školka ve Svítkově má nábytek z biodesek, na podlahách je přírodní linoleum, na stropech akustické podhledy z dýhovaných lamel

Architekti uvádí, že před vypracováním návrhu navštívili několik školek v Česku i zahraničí. „Téma staveb pro vzdělání je v našem portfoliu zastoupené několika realizacemi a víme, že se jedná o vyvíjející se typologii,“ říkají. Podobně se o školkách vyjadřují také další architekti. Všeobecně mezi nimi panuje shoda v tom, že je velmi důležité vytvořit příjemné prostředí pro hru. Například David Kraus nebo studio Mjölk považovalo za důležité dát školkám hravou formu i zvenčí. Kancelář Med Pavlík architekti zase vsadila podobně jako ateliér CL3 na vybavení z přírodních materiálů a vytvoření útulné atmosféry. Školka ve Svítkově má nábytek z biodesek, na podlahách je přírodní linoleum, na stropech akustické podhledy z dýhovaných lamel a speciální svítidla, které svítí odstínem vhodným i pro nejmenší děti. Výsledek je homogenní, ale ne nudný. Děti mají své herny, ale mohou odběhnout i do vedlejší chodby a mají neustálý výhled do zahrady. Prostředí to bude určitě příjemné.

  • Autoři: Tomáš Med, Tomáš Stopka, Lukáš Pavlík, Lívia Orišková
  • Ateliér: Med Pavlík architekti s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2019-2020
  • Obestavěný prostor: 7 048 m3
  • Plocha pozemku: 3 876 m2
  • Zastavěná plocha: 1 386 m2
  • Náklady: 52 306 779 Kč bez DPH
  • Investor: Statutární město Pardubice
  • Adresa:: Miloslava Špinky 1350, 530 06 Pardubice
  • Zhotovitel: Prima spol. s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři