Rodinný dům v Královehradeckém kraji od ARCHCON atelieru Foto: Martin Zeman
Architektura / rodinné domy

Pasivní dřevostavba se otevírá výhledům na zříceninu nedalekého hradu Trosky

Rodinný dům složený ze dvou podobných částí se na první pohled vyznačuje tradičním tvaroslovím, přesto jde o moderní stavbu splňující vysoké nároky majitelů.

EARCH.CZ , 2. 8. 2022

Dům archetypálního tvaru vyhlíží směrem k nedalekému hradu Trosky, který představuje historicky dominantu CHKO Českého ráje. Stojí na úctyhodně velkém pozemku se sadem a dalšími vzrostlými stromy. „Na pozemku byla původně umístěna stavba, ze které se zachoval pouze sklep. Zajímavostí bylo, že v rámci tak obrovského pozemku mohl být dům postavený pouze na jednom místě – na ploše původního domu, který se zde kdysi nacházel,“ vysvětlují architekti z ARCHCON atelieru, kteří stojí za návrhem domu.

Foto: Dům se nachází na rozlehlém pozemku v sousedství CHKO Český ráj

Pražský ARCHCON atelier se dlouhodobě specializuje na pasivní dřevostavby. Tento energetický standard splňuje i "Dům s výhledem na Trosky". Rodinný dům tvoří dvě hmoty – obytná stavba a menší objekt, který slouží jako garáž s dílnou a sklad. Obě stavby vizuálně propojuje modřínová fasáda a silueta završená sedlovou střechou. Se světlým obkladem na první pohled kontrastují okna s modrými rámy.

Interiéry domu se nesou ve znamení světlých barev – opět zde dominuje dřevo, které dále doplňují bílé nátěry a obklady stěn. K životu a trávení volného času je vedle přízemí domu možné využívat i jeho obytné podkroví. V přízemí se propojuje prostorný obývací pokoj s kuchyní. Nechybí zde ale ani soukromá pracovna. Podkroví architekti uchopili volnočasově, nachází se zde velký prostor sloužící různorodým aktivitám a ložnice.

Důležitou roli hrálo také propojení interiérů s přírodou. „Hlavní obytný prostor maximálně propojují se zahradou velkorysá obytná jihozápadní terasa s pergolou z modřínové konstrukce a velká posuvná okna. Původní vzrostlé lípy jsme v návrhu respektovali,“ popisují architekti. Zajímavostí je také to, že ven mohou obyvatelé domu vyjít i z koupelny v přízemí, která je vybavena saunou.

Foto: V přízemí najdeme otevřený obytný prostor

Vedle pasivního standardu je výhodou dřevostavby také její inteligentní řízení. „Dům je vybaven inteligentním systémem, který umožňuje ovládání díky mobilní aplikaci. Ovládá vše od stahování žaluzií, přes vytápění, svícení až po doplňování vody v zahradním jezírku. Teplo a větrání je řešeno elektrickými topnými rohožemi,“ vysvětlují architekti z ARCHCON atelieru.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři