Městské bytové domy v Plzni od kanceláře Projectstudio8 Foto: Matěj Hošek
Architektura / bytové domy

Plzeň postavila čtvrť o takřka dvou stech městských bytech. Určeny jsou seniorům, hendikepovaným i mladým rodinám

Bílé kostky s balkony a barevnými vstupy podle návrhu architektonické kanceláře Projectstudio8 formují novou čtvrť Plzně s byty i občanskou vybaveností. Jednotky o dispozicích 1+kk a 2+kk slouží jako sociální byty s nájemným stanoveným městem.

Adéla Vaculíková , 24. 4. 2023

V Plzni byla dokončena rozsáhlá výstavba městských bytů, dohromady jich je 192 a rozděleny jsou do 18 novostaveb. Trojpodlažní bytovky se nacházejí v jihozápadní části města okolo ulic Línská a Kreuzmannova, kde je obklopuje vzrostlá zeleň.

Novostavby zde nahradily starší bytové domy vystavěné po druhé světové válce. „Ty soustředily 92 bytů a kvůli nevyhovujícímu technickému stavu byly zdemolovány. Novými objekty a celkovou transformací území, která probíhala ve třech etapách, město Plzeň zareagovalo na koncentraci lidí ohrožených sociálním vyloučením a riziko vzniku sociální segregace,“ říkají architekti. V nových budovách dnes fungují městské byty, které jsou věnované komunálnímu bydlení seniorů, hendikepovaných, lidem v tíživé životní situaci nebo mladým rodinám.

První studie na nové zastavění území vznikla v roce 2011 v plzeňské architektonické kanceláři Projectstudio8. K realizaci bytovek, které navrhli titíž architekti, se přistoupilo mezi lety 2019 a 2022. Projekt město vyšel přibližně na 369 milionů korun, ve výstavbě nebo rekonstrukcích městských bytů plánuje Plzeň pokračovat i nadále.

Foto: V Plzni byla dokončena rozsáhlá výstavba městských bytů

„Základním principem revitalizace se stalo zachování charakteru území, navrhli jsme proto soubor menších třípodlažních obytných domů obklopených vzrostlou zelení, kdy stávající stromy doplnila nová výsadba,“ říkají architekti Ondřej Janout a Bohuslav Strejc. Projectstudio8 nedávno přispělo také k dočasnému zvelebení lokality okolo vlakového nádraží, kde podle jejich návrhu vyrostl pop up projekt dočasné kontejnerové stavby suplující chybějící městskou zástavbu.

Městské bytové domy dostaly podobu solitérně stojících kvádrů s pultovou střechou. Všechny jsou jednotně bíle omítnuty, ozvláštněny pouze barevnými akcenty, například v podobě ostění vstupů nebo oken. Na zadních stranách mají zavěšené šedivé balkony, které zvětšují plochu jinak záměrně malých sociálních bytů.

Foto: Všechny stavby jsou jednotně bíle omítnuty, místy ozvláštněny barevnými akcenty

„Více než polovinu bytového fondu tvoří jednotky 1+kk o výměře 32 m², 89 bytů má dispozici 2+kk a plochu 46 m². Zatímco v přízemí budov se nachází vždy trojice bytů, první a druhé patro zahrnuje vždy čtyři byty. Celkem 21 bytů je bezbariérových,“ vyjmenovávají architekti. Standardní nájemné se pohybuje na 92 korunách za metr čtvereční, u bytů pro seniory a zdravotně hendikepované je to 50 korun.

Aby nová čtvrť dobře fungovala, myslelo se také na občanskou vybavenost. Prostory pro obchod, komunitní využití nebo sociální služby fungují v přízemích budov. V centrální části čtvrti se pak nachází dětské hřiště.

  • Autoři: Ondřej Janout, Bohuslav Strejc
  • Ateliér: projectstudio8
  • Země: Česká republika
  • Město: Plzeň
  • Projekt: 2011
  • Realizace: 2022
  • Zadavatel: Obytná zóna Sylván a.s.
  • Autor studie a PD DUR:: projectstudio8 s.r.o.
  • PD DSP a DPS:: projektový Ateliér Assa spol. s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři