Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Studenti Fakulty architektury ČVUT postavili u Nebušic vyhlídkovou houpačku

Nebušické Oko od studentů Fakulty architektury ČVUT z ateliéru Seho-Poláček Foto: Lubomír Kotek

V neděli 24. října se nad Nebušicemi slavnostně otevřelo Oko. Originální vyhlídku navrhli a postavili studenti ateliéru Seho–Poláček z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Oko je vyhlídkovou plošinou i nekonvenční houpačkou.

Fakulta architektury ČVUT v Praze , 11. 11. 2021

Nová vyhlídka se nachází v místě historického rozcestí severozápadně od centra Nebušic. Radnice městské části zde obnovila staré polní cesty a od nového orientačního bodu na trase ze Šárky do Středočeského kraje si slibuje, že odvede cyklisty mimo frekventovaný střed města. „Cesty jsme obnovili již před několika lety a jsou opravdu hodně využívány cyklisty, turisty a hlavně rodinami s dětmi při procházkách po okolí Nebušic. Proto jsme velice rádi, že se podařilo toto krásné místo s výhledem na Nebušice a Prahu obohatit o výjimečné dílo,“ říká starosta městské části Viktor Komárek a věří, že se vyhlídka stane atraktivním místem pro všechny projíždějící i procházející.

Zadáním semestrálního design-build projektu v ateliéru Seho–Poláček byla původně rozhledna.  „Proč ale stavět rozhlednu, když z místa je krásný výhled i bez ní? Postavili jsme tedy „houpací křeslo” jako akcent místa, kde se nad Nebušicemi potkávají dvě cesty. Jedna osázená řadou třešní a druhá ořešáky,“ vysvětluje vedoucí ateliéru Hana Seho.

Projekty formou „navrhni a postav“ umožňují studentům stavbu vymyslet, nakreslit a vlastníma rukama realizovat. Díky této alternativě ke standardní výuce studenti zažijí celý proces vzniku stavby, týmovou práci i kooperaci se specialisty a řemeslníky, kteří se podílejí na realizaci.

Je to také způsob, jakým se fakulta zapojuje do veřejného dění. Ústav navrhování II spolupracoval v minulosti mimo jiné se Správou Krkonošského národního parku, pro kterou postavil v Krkonoších lávky a útulny, nebo s městskou částí Praha 6.

Foto:

Spolupráce s městskou částí Praha-Nebušice začala na jaře 2021 vytipováním místa, kde bude nová vyhlídka stát. 15 studentů ateliéru pak připravilo každý vlastní návrh, projekt k realizaci vybrali společně se starostou Nebušic a svými pedagogy.

„Pohleď, oko! Čím je? Dobrodruhu rozhlednou, malému průzkumníku houpačkou, fotografu rámem v krajině,“ cituje básničku, která stála na počátku, autor konceptu student magisterského studijního programu Jan Čech. Z místa, kde Oko stojí, se otevírá výhled na panorama Nebušic a vzdálené dominanty Prahy. Objekt zapadá do okolí a v krajině působí lehce.

Tvar Oka určují ohýbané dřevěné nosníky střetávající se na horizontální ose. Jeho hlavní nosnou konstrukci tvoří 10 párů profilů z lepeného lamelového dřeva, 18 vnitřních profilů je ze smrkového dřeva, 4 krajní profily z modřínového dřeva. Pro větší odolnost jsou profily chráněny krycími lamelami z modřínu. V příčném směru jsou hranoly spojeny nerezovými svorníky.

Skrytý mechanismus umožňuje pohyb Oka do stran. Tvoří ho dva páry pogumovaných válců, po kterých se objekt kolébá. Konstrukce je doplněna řadou ocelových prvků, které zabraňují vysunutí Oka z mechanismu válců.

Vedení projektu: Hana Seho, Jiří Poláček

Studentský tým: Jan Čech (autor konceptu), Klára Fólová, Max Goldberg, Sophia Kačena, Veronika Cirmonová, Nikol Zelmanová, Johana Zafarová

Konzultant: František Denk (statika)

Spolupráce: Fakulta strojní ČVUT, RENEX s.r.o., Truhlářství Havlíček, Valenta ZT s.r.o., Zámečnictví Tomáš Beran

Investor: Městská část Praha-Nebušice

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři