Architektura /

Praha 4 svolala kvůli územnímu plánu mimořádné zastupitelstvo

Praha - Nuselská radnice svolala kvůli projednávání konceptu územního plánu na tento pátek od 15:00 mimořádné zastupitelstvo. Ke konceptu má totiž desítky připomínek, které na zastupitelstvu představí obyvatelům městské části, řekl dnes novinářům starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS). Připomínky ke konceptu územního plánu přijímá hlavní město do 9. prosince. O tom, jestli budou připomínky zapracovány, rozhodne vedení hlavního města.

Česká tisková kancelář , 2. 12. 2009

Praha 4 podle Horálka trvá například na doplnění mimoúrovňové křižovatky v místech, kde kříží ulice 5. května s Jižní spojkou a kde by mělo vzniknout napojení na plánované administrativní centrum v Roztylech. Požaduje také rozpracování dvou variant mostu, který by mohl propojit Prahu 4 s Prahou 5 v místech mezi Vyšehradem a Žlutými lázněmi. Nuselská radnice žádá především tramvajové propojení, nesouhlasí s tím, aby byl most i pro automobily, což už dříve požadovala praha 2.

Čtvrtá městská část by si přála také více železničních zastávek v místech, kde je možné přestoupit na další veřejnou dopravu. Jedná se například o zastávky Otakarova, U Plynárny, Na Líše, Braník a Kačerov.

Jedna z připomínek se týká rovněž Trojmezí, kde sice koncept počítá se zachováním zeleně, magistrát ale zvlášť projednává změnu, která má umožnit jeho zastavení. Praha 4 v těchto místech nesouhlasí s vybudováním silničního propojení Hlavní ulice s Prahou 10. Obává se, že by komunikace přivedla do Spořilova příliš aut.

Nesouhlas obyvatel vyvolal už dříve záměr přeměnit zeleň v ulici Nad Pekařkou a sportoviště na západě Kavčích hor na obytnou zónu. Proti tomuto a dalším dvěma podnětům zorganizovali obyvatelé Prahy 4 v loňském roce petici, kterou podepsalo asi 3000 lidí. Návrhy se ale přesto objevily v konceptu územního plánu. "Jedná se o plochy, které jsme vůbec nechtěli. Budu navrhovat zrušení těchto návrhů," uvedl starosta.

Praha 4 počítá v novém územním plánu s vybudováním lanovky na Kavčí hory. "Co se týká lanovky, nezaznamenali jsme jediné negativní vyjádření," tvrdí Horálek.

Koncept územního plánu si mohou lidé už měsíc prohlédnout v informačním centru pražského magistrátu nebo na Útvaru rozvoje hlavního města. Po zpracování připomínek obyvatel bude rozpracována konečná verze, která by mohla platit od roku 2012.

Šárka Dvořáková mal

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři