Statek na Vysočině od architekta Jana Šembery Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rodinné domy

Přestavba místo novostavby. Statek na Vysočině doplnila moderní nástavba

Majitelé jednoho vysočinského statku nejdříve zvažovali výstavbu nového rodinného domu na sousedním pozemku, po diskuzi s architektem Janem Šemberou však přistoupili ke stavební adaptaci starého stavení.

EARCH.CZ , 27. 9. 2022

„Statek se nachází na rozhraní Vysočiny a Středočeského kraje v malé okrouhlé vesnici. Tradiční uspořádání okrouhlice s rybníkem a kapličkou uprostřed částečně narušují sady,  které náves lemují. Část návsi stoupá mírným jižním svahem, který místní využili pro své zahrádky se sady. Domy si postavili až za nimi. Jedním z nich je i řešený statek,“ popisuje lokalitu architekt Jan Šembera.

Byl to právě Šembera, kdo investory přesvědčil o výhodách přestavby původního statku namísto plánované novostavby. Statek tak dnes slouží jako dvougenerační bydlení – přízemí sloužící prarodičům zůstalo bez dispozičních úprav, mladá rodina užívá novou prostornou nástavbu. Ta získala tradiční sedlovou střechu, tak aby lépe zapadla do místního venkovského kontextu, na první pohled však září novotou. Pro hospodářské potřeby vzniklo ve dvoře nové utilitární křídlo na místě technicky dosluhující stavby.

„Koncept je založen na odstranění stavebních úprav z 80. let a jejich nahrazení novou archetypální nástavbou s moderním detailem a jedním panoramatickým oknem. Nástavba vykukuje z korun ovocného sadu a nabízí výhled na náves, střechy okolních domů a krajinu. Hospodářský provoz je pak orientován do uzavřeného dvora,“ vysvětluje architekt.

Foto: Kuchyňská linka je pojata jako velký pracovní stůl s barovým sezením

Nová nástavba nabízí otevřenou a vzdušnou dispozici s bohatým přísunem denního světla a výhledy do okolí. Prostor společenské části člení vložený jasanový kubus obsahující koupelnu s toaletou, který získal vroubkovaný dřevěný obklad. Do tohoto kubusu je z jedné strany integrována také pohodlná zašívárna s výhledem do sadu, knihovna i piano. Kuchyňskou linku pojal architekt jako velký pracovní stůl s barovým sezením.

Foto: Společený prostor propojují postranní průchody podél oken  

Dům využívá tepelné zisky panoramatickým oknem, fotovoltaické panely, tepelné čerpadlo a rekuperaci vzduchu. Ve studených měsících slouží k vytápění také krb na dřevo z vlastních lesů majitelů.

  • Autoři: Jan Šembera, Jaroslav Vorlíček, Kryštof Peřestý
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2020
  • Lokalita: Vysočina
  • Fotografka: Alex Shoots Buildings

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři