Architektura / občanské stavby

Přestavba průmyslové haly na Národní divadlo ve Skotsku

Národní divadlo ve Skotsku sídlila dříve v mnoha budovách po celém Glasgow. Minulý rok ovšem našla své sídlo v nové budově od Hoskins Architects. Z bývalého průmyslového skladu se stala budova národního významu pro celé Skotsko. Architektonický počin je nominován na britskou cenu architektury RIBA 2017.

EARCH.CZ , 10. 10. 2017

Výstavba takto významné budovy na severním okraji centra pomáhá obnovit a oživit opomíjenou část města, která bývala klíčovou dopravní tepnou a rušným městským přístavem. Od centra není nijak vzdálená a její dopravní obslužnost je na vysoké úrovni.

Původní konstrukční rám průmyslové haly byl ponechán a do stavby zakomponován tak, aby zesílil její estetiku odkazují na industriální historii místa. V interiéru je tento odkaz také patrný, především však v atriovém společenském prostoru s dvojí výškou, kde se nacházejí kanceláře, zkušební prostory a zasedací místnost.

Architektonická intervence je velice skromná. Projevuje se zralou a sofistikovanou zdrženlivostí při volbě materiálů, tvorbě dispozice a hierarchii prostor. Vše je doprovázeno pečlivě laděnými detaily. Výsledkem je tvůrčí prostředí, místo pro představivost, učení a hry. Nová stavba rehabilituje severní Glasgow a dává mu nový impuls, ten ovšem dostalo i Národní divadlo, se kterým Skotové prožívají jejich národní obrození.

  • Ateliér: Hoskins Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Glasgow
  • Realizace: 2016
  • Foto ©: © Dapple Photography

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři