Vila v australském Budgongu od studia Bennett Murada Architects Foto: Brett Boardman
Architektura / rodinné domy

Při stavbě vily v Austrálii byly využity materiály z původní stavby zničené požárem

Vila podle návrhu australských architektů ze studia Bennett Murada Architect v sobě snoubí lásku k přírodě, historii a osobním vzpomínkám. Novostavba totiž vznikla na místě původního domu, který před několika lety lehl popelem. Ze vzájemné spolupráce majitelů, architekta, interiérového designéra a poctivých řemeslníků nakonec vznikla udržitelná stavba s nadčasovým řešením.

M&T , 12. 10. 2022 / Advertorial

Ničivý požár

Když na přelomu let 2019 a 2020 zasáhly ničivé požáry údolí Kangaroo Valley nedaleko městečka Budgong v Novém Jižním Walesu, oheň pohltil nejen rozsáhlou plochu australské buše, ale také cihlový dům ze 70. let. Hojně využívané víkendové obydlí se rázem proměnilo v neobyvatelnou hromadu sutě. Přestože následky požáru byly devastující a zbytek stavby musel být stržen, pro majitele se tato přírodní katastrofa stala nečekaným impulsem – postavili se nové výzvě a na místě původního objektu se rozhodli vybudovat zcela nový dům, na míru svým představám. „S tímto místem máme spjaté hezké vzpomínky na naše vyrůstající děti. Proto když byl dům požárem zničen, rozhodli jsme se chopit příležitosti, zachytit tyto vzpomínky a začít v historii tohoto místa novou kapitolu,“ přibližují svou motivaci majitelé. Na rozlehlém pozemku se zvlněným terénem, ohraničeném horou Mount Scanzi a národním parkem Morton, přibližně 125 kilometrů od Sydney, tak byly brzy zahájeny plány na nové architektonické dílo.

Foto: Fotografie původního domu ze 70. let po ničivém požáru v údolí Kangaroo Valley.

Dům, který je zodpovědný k přírodě

Vizí majitelů byl krásný, jedinečný australský dům vystavěný se zodpovědným přístupem k přírodě, ve kterém by se mohli scházet s rodinou a okruhem blízkých přátel. Aby svoji vizi přeměnili ve skutečnost, oslovili ke spolupráci architekta Dominica Bennetta a jeho tým z architektonického studia Bennett Murada Architect. Společným cílem zúčastněných stran se stalo vytvořit rezidenci, která by souzněla s okolní přírodou a zapadala do krajinného rázu způsobem, jako by tam od začátku patřila.

Foto: Architekti dbali na opakované využití materiálů ze shořelého domu. Nové materiály pak musely odrážet charakter lokality.

Při výstavbě nového trojpodlažního domu byl kladen důraz především na maximální využití recyklovaných a udržitelných materiálů. Součástí nově psaného příběhu místa se tak stala i nedávná zkáza – do stěn stavby byly použity staré kovové prvky a rozbité cihly z původního domu, ohořelé stromy z okolí byly opracovány a použity coby dřevěné trámy na terasu či pro stavbu příjezdové brány. Snaha o udržitelnost se v tomto projektu projevuje i ve výběru dalších stavebních materiálů. Mezi ty patří například dusaná zemina upotřebená pro výstavbu metr silných zdí ukotvujících dům k pozemku, kamenů, skla či betonu. Paleta použitých materiálů je záměrně volena tak, aby byla příjemná na dotek a umocňovala zážitky z australské buše. Pro běžný chod domu je pak v maximální míře využívána solární energie a dešťová voda.

Dveřní kování splňující požadavky udržitelnosti

V témže duchu vybíral tým architektů i interiérové vybavení. Kromě kvalitního dřevěného nábytku lokálně vyrobeného na míru muselo požadavek na udržitelnost splňovat také dveřní kování. Architekti zvolili kliky SOGUT z masivní mosazi od českého výrobce M&T. „V projektu, jako je tento, ve kterém je cíleno na smyslový zážitek, je důležitá interakce i s dveřním kováním. Nejenže by kliky měly vzhledově odpovídat materiálové paletě celé stavby, ale důležité je jejich kvalitní konstrukční zpracování, aby se ovládaly bez jakékoli námahy. Klika SOGUT s přirozenou mosaznou patinou splňuje obojí,“ říká za celý tým architekt Dominic Bennett z architektonického studia Bennett Murada Architects.

„Dom Bennett, Paul Barton a Sarah Canavan ze studia Bennett Murada Architects navštívili náš showroom Two Tease Architectural Hardware zhruba rok před započetím výstavby Robinson’s run. Přilákaly je vystavené kliky M&T. Celý projekt a svoji představu ohledně dveřního kování konzultovali s kolegyní Lisou Tuersley. Architekty oslovil příběh M&T, design jejich produktů a navíc i struktura a vlastnosti masivní mosazi, která je nejen udržitelným a vysoce kvalitním materiálem pro výrobu klik, ale v současné době se osvědčila také pro své praktické antimikrobiální schopnosti. Výběr konkrétního modelu byl také jednoznačný – klika SOGUT architekty nadchla svým dokonalým ergonomickým tvarem se zkosením pro umístění palce při úchopu rukojeti,“ přibližuje spolupráci s architekty Kevin Tuersley, autorizovaný prodejce společnosti M&T v Austrálii a na Novém Zélandu. Po dobu výstavby Lisa Tuersley spolupracovala se stavební firmou Buildline, aby zajistila správnou instalaci klik.

Foto: V interiéru rodinného dmu použili australští architekti kliky od českého výrobce M&T z kolekce Sogut

Pro maximální propojení

Dům se rozprostírá na třech úrovních v souladu se spádem terénu. Ve spodním patře, které je částečně zapuštěné do svahu, se nachází společenská místnost s televizí a samostatná herna pro zabavení dětí i dospělých. Do středu domu architekti umístili prostornou kuchyni s jídelnou a obývací částí doplněnou otevřeným krbem a velkými otočnými skleněnými okny, které rámují výhled ven. Jelikož charakter prostředí, ve kterém je dům situovaný, přímo vybízí k maximalizaci propojení interiéru s exteriérem, architekti vybavili velkoformátovým zasklením také všechny ložnice. Ty tak skýtají dechberoucí výhledy na okolní hory a křovinaté porosty obnovené po nedávných požárech. Jedinečné panorama se pak rozprostírá za okny hlavní ložnice, která se nachází ve vyvýšené úrovni nad zbytkem domu. K venkovnímu vyžití slouží dva velké kryté prostory s vestavěným grilem, bazén, vířivka i venkovní ohniště, které umožňuje stolování přímo pod širým nebem.

Rodinný dům Robinson’s run je důkazem toho, že vzájemná spolupráce investora, architekta, interiérového designéra a poctivých řemeslníků může dát vzniknout dokonalému útočišti, a to s maximální pokorou k přírodě. Pro svoji udržitelnost a nadčasový design získal ocenění Australian Interior Design Awards 2022 a vyznamenání Houses Awards 2022.

Foto: Interiér rodinného domu se intenzivně propojuje s okolní přírodou
  • Autoři: Dominic Bennett, John Wilkin, Paul Barton, Sarah Canavan
  • Ateliér: Bennett Murada Architects
  • Země: Austrálie
  • Město: Budgong
  • Realizace: 2022
  • Stavební firma: Buildline
  • Dveřní kování: M&T, kliky Sogut
  • autor: M&T *
  • publikováno: * 12. 10. 2022

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři