Architektura / interiér

Prosvětlené interiéry na míru zákazníkovi, tak své projekty pojímají designérky ze studia Ambience Design

Interiér bytu v Praze-Modřanech od studia Ambience Design - pohled do kuchyně s deskou a obkladem TechniStone Crystal Calacatta Silva Foto: Ambience Design

Studio Ambience Design navrhuje interiéry veřejné i soukromé funkce, nejpočetnější skupinou jsou však rodinné domy a byty. Proč není pro majitelku studia Jitku Kobzovou design pouze estetická stránka věci? Jaké může mít designér nemoci z povolání? A co je pro ni největší satisfakcí?

EARCH.CZ , 22. 5. 2023 / Advertorial

Interiéry navržené studiem Ambience Design jsou charakteristické prosvětleností a do detailu promyšlenou barevnou i materiálovou paletou. Majitelka studia Jitka Kobzová říká, že ráda pracuje s tlumenými a přírodními odstíny, ve svých návrzích respektuje přání a potřeby klienta. „Samozřejmostí je pro nás úzká spolupráce s klientem, během které se snažíme co nejlépe poznat jeho životní styl a přání a plně respektovat jeho finanční možnosti,“ říká za studio, ve kterém s ní působí několik dalších interiérových designérek.

Portfolio realizací Ambience Design je široké, obsahuje interiéry hotelů, administrativních budov i obchodů. Nejpočetnější skupinou jsou však byty a rodinné domy. Ty designérky navrhují s ohledem na vkus klienta a funkčnost. Příznačnou referencí je například interiér novostavby rodinného domu v Berouně, kde bylo hlavním zadáním vytvořit harmonický interiér s důrazem na kvalitní materiály. Ve dvoupodlažním objektu navrhlo studio Ambience Design podobu všech pokojů, které jsou zařízeny především v kombinaci světlých neutrálních odstínů, pracuje se v nich ale i s přírodním dubem. „Minimalisticky řešený interiér celého domu dává prostor vyniknout perfekcionisticky řešeným detailům veškerého vybavení,“ říkají designérky. V obývacím pokoji na sebe přitahuje pozornost řešení kuchyně, která se skládá z kuchyňské linky a volně stojícího ostrůvku, na který navazuje masivní dřevěný stůl. Pracovní plocha a obklad za ní je z materiálu TechniStone v dekoru Crystal Calacatta Silva, který připomíná vzhled přírodního mramoru.

Podobné uspořádání kuchyně a jídelního prostoru designérky použily i v interiéru bytu v pražských Modřanech. Celkové ladění bytu o dispozicích 4+kk je opět navržené klientovi, v tomto případě klientce, na míru. „Dojem z celého prostoru, kterého jsme chtěli dosáhnout, by se dal popsat slovy jako křehkost, ženskost a elegance,“ říkají designérky. V bytě tak dominuje tlumená paleta a neutrální odstíny, které místy ozvláštňují barevné akcenty na menších kusech nábytku – například židlích, kobercích, uměleckých dílech, nebo křeslech, která designérky nechaly osadit do prosklených výklenků.

Kde čerpáte nejvíce inspirace ke své práci?

Jitka Kobzová: Dívám se hodně kolem sebe, protože inspirace je všude kolem nás. Čerpám ji ze všeho, co mám ráda: z umění a architektury, z návštěv restaurací, hotelů, obchodů, galerií i z každodenních postřehů, hodně také při cestování, ať u nás nebo v zahraničí. A samozřejmě sleduji práci designérů a architektů po celém světě.

Je práce vaším koníčkem? Jakým způsobem relaxujete?

Musím říct, že mám velké štěstí, že vykonávám profesi, která je zároveň i mým koníčkem a radostí. Oceňuji hlavně to, že jsem součástí bezvadného týmu lidí, kteří mají svoji práci rádi a je s nimi radost pracovat. Na to jsem opravdu velmi pyšná. 

Ze svých vlastních zkušeností i z praxe si velice dobře uvědomuji, jak významný vliv má prostor, v němž bydlíme, na duševní pohodu člověka. Věřím tedy, že dělám smysluplnou práci, která mě baví a naplňuje.

Nejvíc relaxuji na dovolené, nejlépe si odpočinu a vyčistím hlavu při cestování. Jinak jsem nejraději doma. Ráda se podívám na dobrý film nebo seriál. Pokud chci relaxovat, vypnu televizi i rádio a čtu si. Mám ale také ráda místa a lidi, kteří mě nabíjí pozitivní energií.

Foto: Kuchyň v pražské soukromé rezidenci se pyšní kuchyní z tvrzeného kamene v dekoru Crystal Absolute White

Co pro vás znamená interiérový design?

Interiérový design pro mě není jen estetická stránka věci, je to také proces, který má komplexní charakter. Nezaobírá se tedy pouze vizuálním stavem interiéru, ale také jeho funkčním a praktickým rámcem. Jedná se především o vyřešení prostoru, aby fungoval jako celek. Na samém počátku návrhu je tedy tvorba promyšleného dispozičního řešení prostor, které udává základní rámec každého interiéru. Následují rozvody elektroinstalace a vodoinstalace, rozmístění osvětlení, návrhy vestavného nábytku a kuchyně včetně technické dokumentace. Až poté se začíná řešit estetická stránka interiéru jako výběr materiálů, nábytku, barevný koncept, výběr textilií a dekorací. V oboru interiérového designu jde podle mne zejména o nalezení rovnováhy mezi účelovou funkčností a estetikou interiéru.

Následná realizace interiéru na klíč vyžaduje určitou úroveň odborných znalostí a pak už jen výdrž a pevné nervy.

Máte nějaký sen, který byste si v rámci interiérového designu chtěla splnit?

Každý projekt vnímám s pokorou a zároveň jako novou výzvu. Největší satisfakcí je pro nás to, když navrhneme a zrealizujeme interiér, ve kterém se našim klientům dobře žije a i po letech od nich slyšíme, že by nic neměnili. Proto považuji za jeden z nejdůležitějších faktorů porozumění s klientem. Spokojenost klienta je to, co dodává mé práci největší význam. Profesně si přeji, ať se nám i v budoucnu daří přinášet klientům radost a naplňovat jejich sny o krásném bydlení.

Foto: Do rodinného domu v Berouně navrhlo studio Ambience Design pracovní plochu a obklad v kuchyni v dekoru Crystal Calacatta Silva, který připomíná vzhled mramoru

Máte nějakou „nemoc z povolání“? Jak se vaše zaměstnání promítá do vašeho domova?

Bude toho určitě víc, ale nejvíc mi vadí obrazy pověšené nakřivo. A to všude. Často vyloženě trpím, než najdu odvahu a nenápadně obraz narovnám. Četla jsem „něco“ o OCD (obsedantně-kompulzivní porucha), ale „nemoc z povolání“ zní mnohem líp! Uklidňuje mne vědomí, že profesní deformaci má téměř každý.

Styl, v němž bydlím, je víceméně minimalistický, ale přesto ne strohý. Mám ráda čisté linie a jednoduchost, a také kvalitní osvětlení a kvalitní materiály, neutrální a tlumené barvy, citlivě zakomponovaná umělecká díla. Všeho s mírou a čím více světla, tím lépe.

Nemám ráda cíleně dekorované interiéry, mnoho živých květin či rostlin a hlavně věci navíc. I když by se určitě nějaké u mě také našly.

Vnímáte nyní v kuchyňském designu nějaké aktuální trendy? Jaké?

Aktuální trendy, co se týče barev a materiálů, jsou světlé tóny a přírodní materiály. Světlé kuchyňské linky zůstávají nadčasovou klasikou. Mezi oblíbené dekory patří bělený dub nebo ořech, jak v laminovaném povrchu, tak v dýze. Kuchyňskou linku dokáže výrazně povýšit výběr pracovní desky. Ta je nejvíce namáhanou částí, proto klienti vyžadují odolný materiál s dlouhou životností. Pokud to finance dovolí, nejčastěji doporučujeme pracovní desku z tvrzeného kamene. Oblíbeným kuchyňským prvkem je také ostrůvek, bezúchytové systémy otevírání, variabilní výsuvy na potraviny a také nadstandardně velké lednice. Osvětlení kuchyně a vůbec celého interiéru už neslouží pouze k viditelnosti, ale také k dotváření atmosféry, za což jsem moc ráda.

Foto: Interiér bytu v Praze-Modřanech je laděný do světlých odstínů v kombinaci s výraznějšími barevnými akcenty

Co je novým standardním požadavkem klientů na kuchyň?

V dnešní době se staly kuchyně dominantou obytného prostoru, kde tráví rodiny daleko více času než dřív. Kuchyň je tedy multifunkční místnost, na kterou jsou kladené velice vysoké požadavky. Zónové plánování umožňuje získat větší množství úložného prostoru, dostatek pracovní plochy a zamezí zbytečnému pohybu v kuchyni. Design, funkčnost, odolnost materiálů, kvalitní vnitřní vybavení, vhodné ergonomické umístění spotřebičů a další detaily je vždy třeba vzít v potaz. Z mého pohledu závisí koncept řešení kuchyně hodně na individuálních potřebách klienta.

Jaký postoj máte k tvrzenému kameni TechniStone?

Tvrzený kámen TechniStone nejčastěji používáme jako materiál kuchyňské desky, zádového obložení kuchyňské linky a do koupelen. V leštěné podobě je při běžném kuchyňském provozu téměř bezúdržbový, proto je u klientů velmi oblíbený. Oceňujeme jeho vlastnosti jako vysokou tvrdost a odolnost proti poškrábání, pořezání a zatížení, na rozdíl třeba od přírodního kamene, akrylátu nebo dřeva.

Jaký dekor TechniStone se vám nejvíce zalíbil? Vnímáte naši nabídku jako dostačující?

Mám určitě několik favoritů, ale když bych měla vybrat jeden, tak Crystal Calacatta Silva. Vzhledem k tomu, že je TechniStone vyráběn v široké škále barev, dekorů a povrchových úprav a výběr se neustále rozšiřuje, vnímám vaši nabídku jako naprosto dostačující.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 22. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři