Architektura / občanské stavby

Razantní přestavba proměnila socialistickou samoobsluhu v kontextuálně pojatý městský dům

Přestavba samoobsluhy od ateliéru Létající inženýři Foto: Létající inženýři

Přestavbou normalizačního objektu, který po dekády hyzdil památkově chráněné centrum jihomoravské Lednice, vytvořili architekti moderní a zároveň citlivou stavbu respektující své okolí.

Kristýna Korčáková , 5. 5. 2022 / Advertorial

K nepoznání

Před dvěma lety dokončilo architektonické studio Létající inženýři pozoruhodný projekt přestavby normalizačního objektu potravin a penzionu, kterým svým původním tvarem vyčníval ze zástavby historického centra Lednice. Resort Eisgrub, jak se nově budova po německém názvu města jmenuje, dnes díky zásahu architektů obsahuje dvacítku apartmánů, přičemž v přízemí zůstal zachován provoz samoobsluhy.

Cílem architektů bylo původní objekt nově pojmout tak, aby lépe zapadl do místního kontextu – jak po stránce formy, tak i použitých detailů. Z původních dvou staveb vznikla po odbourání schodiště a jednoho traktu v druhém patře jedna budova, která lépe vyvažuje svým objemem sousední budovy jako například nákupní středisko a poštu. Nárožní stavba má nižší střední část a je rozdělena na uliční objekt a dvorní křídlo.

Sedlová střecha a typická obdélníková půlená okna nejen ve štítu se inspirují původní podobou, takže stejně jako pálená střešní krytina ladí i s okolní zástavbou. Pro celkové působení budovy bylo důležité také zvolit vhodné řešení fasády. Architekti se rozhodli pro přírodní vápennou omítku, kterou realizovala firma Qualibau a která díky svému pravidelnému reliéfu a šedofialovému odstínu zajímavě pracuje s měnící se intenzitou a teplotou slunečního světla.

Foto: Reliéfní povrch omítky v podobě vlnek svou stínohrou podpořil její proměnlivý šedofialový odstín

Moderní ubytování

První a druhé patro Restortu Eisgrub zahrnuje dohromady dvacet menších bytů. V prvním patře jsou byty větší a jednopodlažní, ve druhém architekti navrhli mezonety, které chytře využívají podkrovní prostor. Interiéry jsou laděné do neutrálních odstínů, které nechávají vyniknout dřevěné prvky čítající podpěrné trámy, schody, vestavěnou kuchyň nebo jídelní set. Minimalistická bílá výmalba pomáhá šíření světla, které dovnitř proudí i střešními okny.

Foto: Mezonetové byty v nejvrchnějším patře promyšleně využívají podkrovní prostor

Architekti si dali záležet na tom, aby se dispozice jednotlivých bytů neopakovaly a navrhli tedy každý byt individuálně. Všechny jsou přitom přístupné z vnitřní chodby se schodištěm na každém konci, přičemž jedno je venkovní a vede příhodně rovnou ke vchodu do samoobsluhy v přízemí.

Pro lepší urbanistické provázání nově řešené stavby posloužil také volný veřejný prostor před objektem, přičemž parkování hostů se nachází až ve dvoře. Díky tomu je projekt ukázkovým příkladem kontextuálně citlivé přestavby v historickém centru města, která zároveň nijak neskrývá svůj soudobý výraz.

  • Autoři: Tomáš Havlíček
  • Ateliér: Létající inženýři
  • Spolupráce: Michal Kolář
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2020
  • Město: Lednice
  • Adresa:: Břeclavská 368
  • Užitná plocha: 2059 m²
  • Zastavěná plocha: 804 m²
  • Plocha pozemku: 1051 m²

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři