Rekonstrukce vícepodlažního domu v Las Palmas de Gran Canaria od XStudio Foto: David Rodríguez
Architektura / rodinné domy

Neobyčejná rekonstrukce jako manifest proti překotnému rozvoji města

Starý dům na Kanárských ostrovech prošel výraznou proměnou pod vedením místních architektů z ateliéru XStudio. Přístup autorů reaguje na aktuální vývoj města, jehož původní zástavba mizí pod tlakem masového turismu.

Kristýna Korčáková , 25. 8. 2022

Projekt s příznačným názvem Naked House (Holý dům) se nachází v  Las Palmas de Gran Canaria, největším městě na Kanárských ostrovech. Podoba a řešení domu je přímo inspirovaný čtvrtí, ve které se nachází. Čtvrť Guanarteme poslední roky silně trpí nekontrolovanou výstavbou v důsledku masového turismu, jejímž následkem je měřítková nerovnováha mezi novými budovami a původními domky realizovanými svými majiteli svépomocí. Naked House prvky těchto fenoménů nijak neskrývá – naopak s nimi cíleně pracuje a dává je na odiv.

,,Tento projekt pro nás znamenal skvělou příležitost připomenout, že nový zásah obnovuje a pozvedává původní prvky, ze kterých vychází. Je nutné tedy vzít do úvahy povahu daného místa, které je přidanou hodnotou celého projektu,“ komentují autoři návrhu východiska projektu.

Las Palmas se nachází geograficky na úrovni Sahary, podnebí je tedy pouštního charakteru s průměrnou roční teplotou 21 stupňů. Právě místní klima mělo zásadní vliv na výslednou podobu domu, jelikož architektům dovolilo značnou otevřenost celé stavby i skladbu použitých materiálů.

Přízemí zabírá designérské studio, první patro je soukromým prostorem pro bydlení a střecha odpočinkovou zónou. Snahou autorů návrhu bylo pozvednout a zdůraznit vlastnosti, kterými dům disponuje. Důležité bylo pomyslné zvětšení vnitřních prostorů díky zvýšenému přívodu denního světla a výraznější propojení interiéru pomocí nejrůznějších průhledů, které patrová stavba nabízí.

Foto: Přiznané materiály odkazují na minulost objektu

Zásahy architektů jsou strohé – a to jak po estetické, tak i ekonomické stránce. Zahradu architekti pojali jako základ celého objektu, který ji obklopuje, jelikož se nachází uvnitř atria. Surovost interiéru zjemňuje jednoduchý borovicový nábytek a množství pokojových rostlin. Rozmanitost prostředí spočívá v texturách jednotlivých přiznaných materiálů, jenž ztělesňují historii domu: dlažba nebo betonová stěrka na zemi, neomítnuté zdi s odhalenými cihlovými překlady nebo viditelnou perlinkou, tedy umělou tkaninou používanou pro zpevnění svrchní vrstvy zdí.

Foto: Rozmanitost materiálů vyrovnává neutrální barevnou paletu interiéru
  • Ateliér: XStudio
  • Země: Španělsko
  • Město: Las Palmas de Gran Canaria
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři