Architektura / občanské stavby

Rekonstrukce vtiskla čerpací stanici v Uhříněvsi netradiční a efektní podobu

Daniel Zerzán navrhl geometricky tvarovanou čerpací stanici v pražské Uhříněvsi Foto: Croce & WIR

Na okraji zašedlé průmyslové zástavby v Uhříněvsi proběhla kompletní rekonstrukce čerpací stanice Petronal, která geometricky tvarovanou prodejnou a zastřešením výdejních stojanů zcela vybočuje z běžného standardu.

PREFA Aluminiumprodukte , 8. 2. 2023 / Advertorial

Za netradičním architektonickým návrhem čerpací stanice v Uhříněvsi stojí známý liberecký architekt a designér Daniel Zerzán. Jako velký milovník silných motorek a extrémní rychlosti na závodních okruzích se snažil svůj koníček promítnout i do ostře řezaných geometrických tvarů futuristicky formované čerpací stanice pohonných hmot. Pro vnější opláštění využil kombinaci moderních materiálů – keramické obklady tmavých odstínů na zadní straně budovy a kompozitní desky PREFABOND v čistě bílém odstínu s velkoformátovým prosklením prodejny na čelní straně. Střešní lemování ohraničují rovněž kompozitní desky společnosti PREFA Aluminiumprodukte, avšak v černošedém odstínu. Interiéru vévodí dřevěné obklady a liniové osvětlení prodejní plochy.

Odolné a tvárné hliníkové desky

Kompozitní desky PREFABOND jsou sendvičově vrstvené ze dvou hliníkových plechů a z obou stran strojově natavené a nalisované na polyetylenové jádro. Vykazují tak mimořádnou pevnost i odolnost a jsou proto ideální volbou pro opláštění fasád nebo podbití střech v jakkoliv technicky a klimaticky náročných podmínkách. Dají se s milimetrovou přesností řezat nebo tvarovat, a to včetně pokládky přes ostré rohy, kdy se vyfrézováním drážky z rubové strany přes roh jednoduše ohnou. Také se dají snadno lepením, nýtováním nebo šroubováním kotvit v jakékoliv poloze a jakémkoliv úhlu. Této flexibility využil i Daniel Zerzán a navrhnul na budově prodejny několik lomených, negativně skloněných rovin, které postupně přecházejí z fasády až do roviny střešního podhledu nad výdejními stojany.

Foto: Díky flexibilitě kompozitních desek PREFABOND mohl autor navrhnout několik lomených a skloněných rovin na fasádě

Složitá technická optika v praxi

Když se zeptáme Jakuba Mička, který kompozitní desky na čerpací stanici instaloval, jak se mu na projektu čerpací stanice pracovalo, odpoví: „Těžko to mohlo být náročnější.“ Výrazná geometrie a z ní vyplývající nároky na řemeslnou zručnost však hovořily ve prospěch projektu na jihovýchodě Prahy a přiměly Jakuba Mička ke spolupráci s architektem hned od začátku. Je sice také tesař, ale rozhodně by nechtěl do konce života stavět průměrné dřevěné domy. Tuto výzvu tedy přijal rád a s řemeslným nadšením.

Foto: Geometricky náročnou formu představují i interiéry čerpací stanice

Konstruktivní geometrie

Geometricky náročná forma čerpací stanice s sebou nese zajímavé konstrukční detaily. Na ocelové žebrované nosné konstrukci spočívá těleso z digitálně předfrézovaných desek z křížem lepeného dřeva, do kterého je umístěna prodejna a servis. Je upnuta na trubkové ocelové podpěry, které jsou viditelné v interiéru, a které rovněž podpírají střechu v oblasti výdejních stojanů. Ty jsou dobře skryty ve skupině podpěr, ve kterých je integrováno odvětrání podzemních nádrží a rovněž odvodnění střechy. Podobně kreativně je řešen výhled od pokladny na dění okolo výdejních stojanů, který si obsluha čerpací stanice nemůže vynachválit.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři