Architektura / rodinné domy

Říkáme jí desky nad Brnem. Ateliér KAREŠ ARCH navrhl další neofunkcionalistickou vilu.

Podle návrhu ateliéru Kareš Arch vznikla další neofunkcionalistická vila nad Brnem s velkými prosklenými plochami Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Dvě horizontální desky, které nad sebou na pohled volně levitují a jsou propojeny téměř nepostřehnutelnými skleněnými plochami - tak se dá popsat vila s výhledem na Brno. Osazena je rekordně velkými prosklenými plochami a podle architekta Martina Kareše je v tomto ohledu pro jejich kancelář milníkem.

Schüco CZ s.r.o. , 4. 10. 2023 / Advertorial

„Funkcionalismus nám učaroval natolik, že jsme se rozhodli jej přenést do současnosti. Moderní technologie mu navíc neskutečně sluší,“ začíná čerstvou vzpomínku na projekt brněnské vily její autor Martin Kareš z Ateliéru Kareš Arch. „Vilu jsme navrhli s odkazem na nejlepší tradice funkcionalistické architektury, včetně otevřené funkční dispozice s minimem vnitřních podpor, jednoduchého geometrického tvarosloví, hladkých sněhobílých fasád, přesahů střech, horizontálního prosklení a využití ušlechtilých materiálů, jako jsou travertin, makassarové dřevo či onyx,“ popisuje architekt vizuálně nejvýraznější atributy vily. Dodává, že zdánlivá lehkost stavby je vykoupena technicky náročným statickým řešením. Samozřejmostí jsou proto nejnovější technologie, ať už se jedná o vytápění, chlazení či systém inteligentního řízení celého domu.

Dům by neměl vytvářet bariéru, ale průhled

Unikátnost vily je postavena na exkluzivnosti pozemku s nenapodobitelným výhledem na brněnské dominanty, jako je hrad Špilberk či katedrála svatého Petra a Pavla, ba dokonce s průhledem až na Pálavu. „Málokdy se poštěstí pracovat s tak úžasným pozemkem, před kterým nejsou a nebudou žádné  jiné stavby, s pozemkem, který ubíhá po svahu, takže můžete vytvářet gradaci celého prostoru zahrady. Jako kdybyste se dívali na Prahu z Pražského hradu...,“ pokračuje architekt Martin Kareš. Stavba je umístěna v horní části pozemku u příjezdové komunikace. Velký terénní výškový rozdíl byl vyrovnán vytvořením terasy s obytnou částí zahrady a bazénem, vše bezbariérově navazující na dům. Jednoduchá koncepce má poskytnout obyvatelům ze všech místností zážitek neopakovatelného výhledu na město. „Chtěli jsme udělat lehkou architekturu, která je propojena otevřeným prostorem přes skla s exteriérem. Aby pokaždé, když klienti přijdou domů, měli kontakt s Brnem, jako kdyby si sedli na louku, když tam dům nestál. Dům by neměl vytvářet bariéru, ale průhled, to je to nejcennější na pozemku. Proto jsme klientovi navrhovali i panorama designy, tedy posuvné systémy Schüco s co nejužšími profily rámů, které jsou maximálně skryty. A přestože to bylo finančně náročnější řešení, klient na tuto myšlenku, na tuto filozofii přistoupil.“ Výsledkem jsou na pohled dvě levitující desky propojené jen transparentními skleněnými plochami.

Foto: Jedinečný pozemek nabízí výhledy na brněnské dominanty jako je Špilberk či katedrála svatého Petra a Pavla

Energeticky nenáročný dům ostrovního typu

Sám architekt Martin Kareš říká, že má rád aktivního klienta, který je naslouchajícím spoluautorem, kdy projektování není jeho diktátem, ale vzájemnou komunikací. „A tady to zafungovalo, ani po třech letech od dokončení bych nic neměnil,“ pochvaluje si spolupráci a dodává: „Investor je povoláním strojař, takže kladl důraz na detail jednotlivých konstrukčních prvků, na detail kotvení zábradlí na terasách, na provedení truhlářských prací, jednotlivých betonáží, osazení světel atd. Ač v době stavby ještě zdaleka nebyla energetická krize, už tehdy jsme dbali na energetickou nenáročnost domu na principu ostrovního typu.“ Vila je vytápěna tepelným čerpadlem země - voda s geotermálním vrtem, přes které se v zimě dům vyhřívá a v létě zase reverzním chodem chladí. Stropní chlazení pracuje na principu pohlcování tepla z místnosti, kdy nositelem chladu je voda. V zimním období je pak možné stropem dohřívat jednotlivé obytné místnosti a doplnit tak systém podlahového vytápění. Nespornou výhodou je, že se jedná o architektonicky čisté řešení, kdy není narušen celkový vzhled domu. Samozřejmostí je systém inteligentního řízení, který se stará o bezproblémový chod celého domu.

Foto: Architekti dbali na energetickou nenáročnost domu. Ten je tak vytápěn čerpadlem s geotermálním vrtem, má stropní chlazení a podlahové vytápění

Propojení interiérů s exteriérem zprostředkuje panoramatická řada systémů Schüco

Nejmodernější technologie umožnily architektům dosáhnout i maximálního propojení interiéru s exteriérem, které zprostředkovala i řada panoramatických hliníkových posuvných systémů Schüco ASS 77 PD.HI. S tímto designovým a zároveň vysoce tepelně izolovaným posuvným systémem lze konstruovat rohy bez nežádoucího pevného sloupku, maximální transparentnost je dána úzkými pohledovými šířkami profilů od 30 milimetrů i bezbariérovým osazovacím rámem. Vodící lišty umožňují automatizovaný pohyb křídla o hmotnosti až 500 kilogramů. Prosklené výplně otvorů jsou zaskleny až 6 metrovými izolačními trojskly, kde složitost jejich konstrukce vyžadovala výrobu ve speciální sklárně  v Německu.

Foto: Maximální propojení interiéru s exteriérem umožnila i řada panoramatických hliníkových posuvných systémů Schüco ASS 77 PD.HI s elektrickým pohonem, navazujících na fasádní prvky Schüco FW 50+.SI

 „Každé okno je to maximum, které šlo vyrobit, obývací pokoj je prosklen na celou svou délku včetně strukturálního rohu, tabule jsou 2,7 metrů vysoké a 6 metrů široké, to byly i technologické a výrobní  limity v době, kdy se zakázka realizovala. Za nás to byla  první zakázka na bezrámové posuvné dveře s tak velkým zasklením,“ připojuje se Miroslav Culka z firmy DAFE – PLAST Jihlava, která výplně otvorů vyrobila a namontovala. „Největší sklo vážilo až 1 200 kilogramů a díky tomu, že  se vila nachází ve svahu a manipulační prostor nám neumožňoval přímé osazování tak rozměrných těžkých prvků, museli jsme použít více technologií a manipulačních prostředků pro jejich zasklení. Nejprve bylo  výkonným jeřábem zasklení přeneseno přes celou vilu a následně, pomocí již menšího speciálního manipulátoru, kterým jsme se dostali do ideální montážní pozice a vzdálenosti,  jsme osazovali a zasklívali,“ popisuje náročnou realizaci Miroslav Culka.

Jedinečnost prosklení potvrzuje na závěr i architekt Martin Kareš: „Říkáme tomu desky nad Brnem, ale pro nás je to transparentní vila, takhle otevřenou a velkorysou stavbu, co se týká stavebních otvorů, jsme do té doby nedělali.“

O Ateliéru Kareš Arch

Ateliér Kareš Arch se zabývá návrhy individuálního rezidenčního bydlení pro soukromé investory. Do dnešní doby ateliér realizoval více než stovku projektů a získal řadu ocenění. K polovině roku 2021 nese spoluautorství na projektech společně dvojice architektů Ing. arch. Robert Rais, Ph.D., MBA a Ing. arch. Martin Kareš Ph.D. MBA. Od poloviny r. 2021 je Martin Kareš majitelem a pokračovatelem ateliéru, který nyní působí pod názvem Ateliér Kareš Arch (dříve EUROPROJEKTA).

  • Ateliér: Ateliér Kareš Arch
  • Země: Česká republika
  • Město: Brno
  • Zastavěná plocha: 310 m²
  • Užitná plocha: 409 m²
  • Výplně otvorů: okenní, posuvné a vchodové hliníkové systémy Schüco s tepelněizolačními trojskly
  • Okenní, posuvné a fasádní systémy: : Schüco AWS/ADS 75.SI+, Schüco FW50+.SI, Schüco ASS 77 PD.HI
  • Vchodové dveře: Schüco ADS 90.SI+, hliníkové vstupní dveře s oboustranně plošně lícující výplní

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři