Rekonstrukce fary v Chudenicích Foto: Jakub Pelnář
Architektura / občanské stavby

Rodina zachránila chátrající faru z 18. století na západě Čech. Kulturní památka dnes slouží k ubytování

Česko-anglická rodina Součkových má v krvi lásku k historii a architektuře. Po různých zkušenostech s opravami historických budov v zahraničí se pustila také do generální rekonstrukce zbídačené historické fary v Chudenicích.

Adéla Vaculíková , 26. 2. 2024

Ještě před deseti lety, kdy pozdně barokní faru v Chudenicích nedaleko Klatov koupila rodina Součkových, se tato historická památka nacházela ve velmi zbídačeném stavu. Vedle špatného technického stavu přišla také o množství původních prvků a detailů, v interiéru zase došlo k pozměnění dispozic. „Například hlavní sál nebyl vůbec vidět, jak byl přestavěný, byly snížené stropy, dodělané příčky,“ popisuje stav před rekonstrukcí Benjamin Souček s tím, že objekt dnes slouží k rekreačním pronájmům pod názvem Fara Chudenice.

Když se majitele fary Benjamina Součka zeptáte, jaký má vztah k architektuře a péči o památky, začne se rozkrývat zajímavý rodinný příběh. Investory rekonstrukce fary byli jeho rodiče Ondřej a Celia Součkovi, kteří dlouhodobě žijí v Anglii v Sussexu. Zde, ve městě Lewes, již před mnoha lety opravili historický zájezdní hostinec, z roku 1650, který stojí na základech z doby starověkého Říma. Město ležící nedaleko Brightonu totiž bylo založeno jako římský vnitrozemský přístav. „O dům projevili zájem i architekti na University College London,“ říká Benjamin Souček.

Foto: Při rekonstrukci byly obnoveny, klenby i trámové stropy

Opravit historickou stavbu v Česku zamýšlel Benjamin Souček nejdříve se svou manželkou Viktorií. „Manželka je architektka, potkali jsme se při studiích v Londýně. Věděli jsme, že se chceme vrátit do Česka a zrekonstruovat nějakou historicky zajímavou stavbu. Koupil jsem proto knihu od Národního památkového ústavu, ve které byl seznam památkově chráněných objektů v havarijním stavu. Jedno léto jsme sedli do auta a objížděli je po celé republice, ale nic se nám koupit nepodařilo,“ popisuje Benjamin Souček.

Benjamin Souček je designér a malíř. V Londýně vystudoval na UCL (University College London) historii a politiku na katedře slovanských a východoevropských studií, v Česku si založil stavební firmu JuJu Works, která se specializuje na rekonstrukce historických staveb. „Když otec viděl naše výsledky, řekl, že do rekonstrukce nějakého objektu půjde se mnou,“ dodává. Faru v Chudenicích, která je chráněná jako kulturní památka, odkoupili od Plzeňského biskupství, které ji dalo k prodeji. Jako fara už nefungovala, byla přestavěna na byty a chátrala.

Foto: Vnitřním prostorům nově zrekonstruované fary dominují klenuté stropy a tradiční materiáy

Z fotek je patrné, že se na fasádách fary nedochovaly téměř žádné původní prvky, v interiéru byly zase poničené klenby nebo trámové stropy. Jelikož ale neexistovaly původní plány, postupovalo se při rekonstrukci odvozovací metodou. „Na jednom místě se například dochoval kousek původního pilastru, takže se podle něj vyrobila šablona a zreprodukoval se, v interiéru to bylo obdobné,“ vysvětluje Benjamin Souček. Další dochované prvky, jako třeba okna nebo kování prošly repasováním, nové dlažby se zase skládaly za využití původních půdovek.

V budově bývalé fary se dnes nachází šest pokojů pro hosty, velký sál s krbem a kuchyně s jídelnou. Původní dispozice pozdně barokního objektu byly maximálně respektovány. Díky citlivé rekonstrukci si tak fara zachovala svou celistvost zevnitř i zvenčí, a co víc, znovu byly podtrženy její architektonické a památkové hodnoty.

  • Autoři: Benjamin Souček, Ondřej Souček
  • Země: Česká republika
  • Město: Chudenice
  • Investor: Ondřej a Celia Součkovi
  • Stavební práce: Juju Works s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři