Centrum Mistra Jana Husa v Husinci od ateliéru Masák & Partner Foto: Masák & Partner
Architektura / rodinné domy

Rodný dům Jana Husa prošel přísnou obnovou, nesměla být narušena jeho památková podstata

Život mistra Jana Husa představuje expozice v jeho rodném domě v Husinci na jihu Čech. Soubor památkově chráněných budov dnes funguje jako Centrum Mistra Jana Husa, pro jeho potřeby je zrekonstruovalo studio Masák & Partner.

EARCH.CZ , 25. 11. 2022

V malé obci v jižních Čechách došlo k rekonstrukci dvou historických objektů, ve kterých dnes funguje Centrum Mistra Jana Husa. Komplexní obnovou podle projektu architektonického studia Masák & Partner prošly k roku 2015, na který připadlo šestisetleté výročí úmrtí Jana Husa.

Jan Hus se narodil v Husinci v roce 1369, jeho rodná světnice společně s černou kuchyní, která ke skromnému bytu jeho rodiny patřila, je i dnes součástí areálu centra. Historický měšťanský dům je současně už od roku 1973 chráněn jako národní kulturní památka. Společně se sousedním domem, který byl taktéž součástí rekonstrukce, navíc stojí v památkové zóně. „Historické konstrukční elementy stávajících staveb byly ponechány v maximální možné míře, preferována byla jejich konzervace či dílčí oprava a uplatnění v nově navržených prvcích,“ vysvětlují architekti.

Ke chráněným stavbám, které areál vymezují směrem z Husovy ulice, se připojil i nový objekt obsahující hygienické zázemí a skladové prostory. Architekti novostavbu skryli téměř celou pod zem a pokryli ji zelenou střechou. „Projekt si kladl za cíl sjednotit daný areál jak po stránce provozní, tak i po stránce architektonické za současného respektování a uplatnění těch nejpřísnějších kritérií památkové péče,“ přibližují architekti.

Foto: Areál nově slouží jako místo, kde se setkává odborná i laická veřejnost. Konají se zde různé společenské akce a lektorské programy

Cílem projektu bylo vybudovat prostory pro setkávání odborné i laické veřejnosti a vytvořit zázemí pro lektorské programy. Zadavatelem rekonstrukce původních stavení a přístavby nového objektu byla Církev československá husitská, areál však slouží i na úrovni obecní - je kulturním centrem Husince a umožňuje konání společenských akcí. Důležitou součástí byla také adaptace vnitřního dvora, který nyní funguje jako muzejní zahrada. Nově se zde nachází malé kryté pódium a sochy, které dodali studenti z Průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích.

Foto: Objekt byl zrekonstruován v souladu s nejpřísnějšími kritérii památkové péče

Všechny objekty byly navíc propojeny tak, aby dokázaly vyhovět novému provozu. Do dispozičního řešení původních objektů se ale architekti snažili nezasahovat. „Jsou respektovány hodnoty historické, dispoziční a prostorové skladby s vyloučením zásahů do památkové podstaty objektů,“ dodávají.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři