Architektura / interiér

Rychlá a působivá proměna interiéru s velkoformátovými tapetami na míru

Zejména při adaptacích a rekonstrukcích často řešíme změny pojetí interiéru. Představují relativně velké investice do bourání podkladů, úpravy omítek i následné komplikované výmalby.

EARCH.CZ , 14. 1. 2013

Nezřídka vedou až k nechtěnému poškození okolních materiálů a krytin. Tomuto procesu se však můžeme vyhnout s velkoformátovými tapetami. Uplatní se také v novostavbách, například pro individuální úpravu kanceláří, komerčních prostor a bytů – bez nežádoucích zásahů do podkladů. Jaká probíhá instalace takových tapet v praxi?

prvním díle našeho seriálu jsme si představili velkoformátové tapety zhotovené na míru. Patří dnes mezi nejatraktivnější pro dotvoření interiérů. Při velmi zajímavých nákladech na pořízení a instalaci v nejrůznějších typech provozů totiž dokážou nabídnout potřebnou stálost věrných a živých barev v řádu až stovek let, stejně jako vysokou odolnost, omyvatelnost, nehořlavost či zdravotní nezávadnost. Už víme, jak připravit podklady a zadat výrobu tapet. Tentokrát se podíváme, jak probíhá jejich instalace.

Zapomeňte na váleček a všudypřítomné zbytky maleb

Výmalba je dodnes poměrně náročný mokrý proces, který s sebou přináší nejednu svízel – zejména při vyšší složitosti dekoru, kombinaci různých barevných ploch či rychlém provádění za provozu. Ruku na srdce, kolikrát jste se v praxi setkali s tím, že malba má jiný než uvažovaný odstín, přechody barev nejsou pravidelné, barevnost narušují kazy z podkladu, okolí malovaných ploch je nutno přikrývat, i přesto jsou odolné zbytky maleb i na těch nejméně očekávaných místech? Kvalitní (a většinou vícefázové) provádění navíc vyžaduje potřebný čas na vysychání, perfektní řemeslnou práci – a tedy i nemalé náklady. Ještě složitější pak může být požadavek na rychlé, kvalitní a k okolí šetrné provedení například obkladů interiéru z dlažby, kamene či cihelných pásků. Už se neuklízí jen nechtěné cákance barev, ale také kusy maltových a spárovacích směsí, prach či rozdrcené zbytky obkladových prvků. Právě zde mohou velkoformátové tapety nabídnout mnohem lepší alternativu.Ukažme si to na příkladu umělecké kavárny, která prochází změnou majitele a související proměnou stylu interiéru. Díky velkoformátovým tapetám na latexové technologii HP je možné:

provést kompletní dekoraci interiéru během velmi krátké doby – není nutné přerušit provoz na dlouhé dny a čekat na provedení a zaschnutí klasických barev či na pracné obklady stěn,

najednou realizovat i ty nejsložitější kombinace barev a tvarů, včetně fototapet, složitých grafických motivů a podobně – na rozdíl od výmalby zcela přesně, barevně věrně a přesně na míru zadání;

rychle připravit podklad pro tapety, které přilnou na rovné povrchy, ale i na výklenky a výstupky (je samozřejmě nutné odstranit háčky na dekorace, případné díry po bourání atd.) – tapety kopírují povrch, potřebná je alespoň minimální nasákavost podkladu;

snadno odstranit tapety, pokud dojde ke změně záměru – minimálně půl roku (dle zkušeností i déle) je možné tapetu sejmout pouze za použití vody.

Tapety zvládnete aplikovat i sami

Aplikaci tapety HP PVC-free Wallpaper je možné provést na jakoukoli standardní stěnu s alespoň minimální nasákavostí – od sádrokartonů a panelů přes omítky a nátěry až po lehce strukturované omítky a vybrané laminované dřevotřísky. Díky pružnému latexovému tisku není tapeta při aplikaci nijak zvlášť choulostivá, protože tisk se nepoškodí ani při přehnutí či nechtěné zmuchlání. Všechny zprvu viditelné ohyby se díky velké pružnosti tapety během vysychání zcela vyhladí. Použité lepidlo je vodou ředitelné, nezničí tak okolní povrchy ani oblečení. Je nanesené přímo na tapetě, nemusíte se tak starat o správné dávkování. Potřebujete pouze vodu a houbu na uhlazení.

Kde získat více informací o tisku tapet na míru?

Jedním z hlavních propagátorů velkoformátového potisku u nás je společnost HP. S jejími plotry a velkoformátovými tiskárnami se v ateliérech po České republice potkáte nejčastěji. Tapetu, kterou jsme si představili, vyrábí pouze společnost HP a lze ji potisknout s pomocí unikátní technologie tzv. latexového tisku. Všechny dotazy, konzultace i zadání pro tisk velkoformátových tapet můžete směřovat přímo na kontakty pražského democentra HP –www.hpdemo.cz – nebo na provozovatele democentra, společnost Sumotisk – www.sumotisk.cz.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři