Rekonstrukce a přístavba rodinného domu v Lozorně, MAPA Foto: Matěj Hakár
Architektura / rodinné domy

Současná stavba s dávkou sentimentu. Rekonstrukce s přístavbou jako další vrstva venkovského domu

Venkovské domy se s měnícími se potřebami svých obyvatel často vyvíjely, rostly, měnily a transformovaly v čase. Stejným způsobem přistoupili architekti ze slovenského ateliéru MAPA k rekonstrukci a dostavbě venkovského domu v obci Lozorno. Ta se stává soudobou vrstvou celku, který se organicky proměňuje a vrství.

Jan Bureš , 2. 5. 2023

Živý, vrstvící se organismus

Slovenský a český venkov rostl v rámci urbanistického vývoje organicky. Jednotlivé domy se na sebe vrstvily a struktura vesnice se tak rozrůstala od centra či center podél ulic směrem ven, do krajiny. Podobným principem rostly i samotné domy, které od ulice, kde držely uliční čáru, postupně rostly a přibývaly směrem do dvora. Tyto domy tak často nemají podobu jednotného celku, který vznikl najednou, ale podobu jednotlivých na sebe přibývajících vrstev, které vznikaly v různých časových obdobích pro různé generacích.

Slovenský ateliér MAPA se v rámci projektu rekonstrukce a přístavby venkovského domu v obci Lozorno nedaleko Bratislavy rozhodl v této logice pokračovat. Dům architekti chápou jako živý, vrstvící se organismus a rodinný objekt se sentimentální hodnotou majitelů. Rekonstrukcí a přístavbou se nesnaží celý objekt výrazově sjednotit, ale naopak doplnit o současnou vrstvu, která původní vrstvy ctí, doplňuje, podtrhává a zviditelňuje, zároveň se je však nesnaží napodobovat.

Foto: Nová přístavba se vyznačuje použitím soudobých konstrukcí, prvků a proporcí oken

„Důležitý pro nás byl charakter a respekt k rodinnému objektu, kterou jsme sdíleli s jeho majitelem. Jeho prostřednictvím jsme vnímali, jak důležitá může být pro někoho zdánlivě banální stavba. Vnímali jsme ho prostřednictvím příběhů, dobových fotografií nebo řemeslných detailů,“ dodávají autoři.

Foto: Důležitý pro nás byl charakter a respekt k rodinnému objektu, kterou jsme sdíleli s jeho majitelem.

Čas ukáže

Venkovský dům má strukturu dvoukřídlového domu s průjezdem, který spojuje střecha. Jedním křídlem pokračuje hluboko do zahrady, kde se propojuje s objektem stodoly. Stejný princip růstu architekti využili u rekonstrukce a přístavby druhého křídla. Původní část stavby se autoři snažili uvést do původního stavu s ohledem na uživatelský komfort. Nová přístavba se naopak vyznačuje použitím soudobých konstrukcí, prvků a proporcí oken.

Foto: Nová střecha se do interiéru obytného prostoru propisuje otevřeným dřevěným krovem

Nová střecha, která v rámci přístavby vznikla, se do interiéru obytného prostoru propisuje otevřeným dřevěným krovem. Ten dodává prostoru určitou velkolepost, zároveň si však udržuje útulnost původního objektu. Interiéru dominují teplé barevné odstíny, které vycházejí z původní barevnosti v kombinací s dřevěnými subtilními prvky. To vytváří zajímavý dialog původních vrstev domu s vrstvou současnou. Jak tvrdí architekti z ateliéru MAPA: „Cílem bylo vytvořit současné dílo s určitou dávkou sentimentu k původní stavbě. Tento princip byl uplatněn jak v urbanisticko-materiálovém řešení přístavby, tak v detailech interiéru, barvě a materiálu. Zda se nám to podařilo, ukáže čas.“

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři