Architektura /

Sykora Home Praha

Stavba roku 2009 [35/55] | Architektonicky zajímavý reprezentativní obchodní dům firmy Sykora členěný na třípodlažní obchodní prostor a pětipodlažní část s kancelářemi a byty.

EARCH.CZ , 7. 8. 2009

Předmětná stavba se nachází v městské části Praha – Vysočany v místě křížení silnic Česko-moravská (komunikace I. třídy) a Klečákova, v těsném sousedství nového hokejového areálu SAZKA.

Urbanismus okolního území určují hranolové hmoty objektů pravoúhle řazených podél linie komunikace. Výška objektů je od 3.NP do 6.NP.

Navržený objekt nepřesahuje svou výškou sousední objekty a jeho hmota přirozeně doplňuje volné nároží komunikací. Urbanistická struktura stávající zástavby tak není narušena navrženou novostavbou.

Zobrazit místo STAVBA ROKU 2009 na větší mapě

Architektonické řešení

Vychází z jednoduché hmotové kompozice dominantní hranolové hmoty. Hlavní hmota je situována formou nábytkového tvarosloví tak, že forma odpovídá obsahu a účelu objektu. Čelní fasádu, jako prosklený stolový portál s válcovým kontejnerem a plochou loga, dynamizuje motiv plachetnice , jako symbolu techniky a poznání.

Na pozemku je umístěn třípodlažní podsklepený objekt půdorysného tvaru L, kopírující přilehlé komunikace.

Konstrukčně je objekt navržen jako železobetonový skelet s prosklenou čelní fasádou, boční a zadní fasády jsou vyzděny a doplněny okny. Na hlavní objekt navazuje zděná část technického zázemí.

Dispoziční řešení vychází z jeho využití – obchodní dům se zaměřením na prodej nábytku a doplňkového sortimentu. Propojení jednotlivých prodejních podlaží je eskalátory a výtahy. V „zadní“ části objektu se nachází technické, hygienické a administrativní zázemí objektu.

V podzemí je umístěno parkoviště pro zákazníky. Dům je bezbariérově přístupný (všechna podlaží). Na objekt navazuje park a zásobovací dvůr.

 35 / 55  Přihlášená stavba

 Název:  Sykora Home Praha

 Místo:  Českomoravská 183, Praha 9- Vysočany

 Typologický druh:  Administrativa, obchod, bydlení

 Typ stavby:  Novostavba

 Autor:  Atelier 91, spol. s r.o.  ing.arch. Richard Turna

 Dodavatel:  PSJ, a.s.

 Přihlašovatel:  PSJ, a.s.

 Investor:  SYKORA, spol. s r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři