Architektura /

Residence Prokopova - bytový dům

Stavba roku 2009 [36/55] | Novostavba bytového domu v proluce po třech činžovních domech.

EARCH.CZ , 8. 8. 2009

základní údaje charakterizující stavbu a její provoz

Místo

Západní část pražské čtvrti Žižkov - stabilizované území širšího centra města tvořené převážně kompaktní blokovou zástavbou z 19. století, umístěné v morfologicky složitém terénu, prudce se svažujícím od Vinohrad k úpatí vrchu Vítkova.

pozemek

výchozí stav Výstavba rezidenčního objektu je provedena na pozemku č.kat. 834 v k.ú. Žižkov o celkové výměře 1892m2, který tvořil rozsáhlou proluku na ulici Prokopově v jinak kompaktním bloku domů. Vlastní pozemek má pak tvar nepravidelného šestiúhelníku, který se směrem do nitra bloku při jihovýchodní straně zužuje do špice. V uliční frontě je pozemek vymezen štítovými stěnami sousedních objektů, ve vnitrobloku pak druhotnou vnitroblokovou zástavbou a hraničními zdmi. Pozemek je ke světovým stranám orientován v ose jihozápad severovýchod, a v rámci uliční čáry klesá zhruba o 2 metry.

urbanistické souvislosti Lokalita umístěná v širším centru města, s dobrou dopravní dostupností, v sousedství velkých zelených ploch vrchů Vítkova a Parukářky a nově vznikající občanské vybavenosti (např. centrum Flora), v sobě nese výrazný potenciál. To vše pak vedlo ke vzniku projektu rezidenčního bydlení (se službami), který by kladl nároky na vysoké nároky na komfort budoucího užívání a designu.

 

Zobrazit místo STAVBA ROKU 2009 na větší mapě

architektonicko – urbanistické řešení

urbanistické řešení

forma Dům respektuje uliční čáru blokové zástavby sousedících objektů. Spojením pozemků po třech bývalých činžovních domech zde původně vznikla poměrně široká proluka. Z tohoto důvodu je nový dům (ačkoli provozně jde o jeden objekt) ve fasádách členěn do více hmot – „domů“, s měřítkem odpovídajícím charakteru a rytmu ulice. Orientován je souběžně s ulicí, nicméně poměrně velká hloubka bloku umožnila části objektu zapustit směrem do vnitrobloku a nabídnout tak hodnotné bydlení orientované směrem do zahrady. Tvarové a výškové členění této části také reaguje na bezprostřední blízkost kubistické kaple, umístěné na sousední parcele.

Celkem má dům 2 podzemní a 7 nadzemních podlaží, přičemž vyšší patra jsou jak do ulice, tak do zahrady půdorysně uskočena. Výškové uskakováním střech zároveň respektuje klesání ulice Prokopovy. Tím je redukován dojem z výšky objektu a střechy jsou využity jako terasy pro byty v horních podlažích.

funkce Navrhovaný objekt má bytovou funkci doplněnou v parteru občanskou vybaveností, sloužící jak obyvatelům domu, tak veřejnosti. V suterénu objektu jsou umístěny garáže. Vstupy do objektu jsou z ulice Prokopovy.

provozní vazby Dům je provozně členěn na 3 sekce: A, B, C. Každá sekce má vlastní schodiště a výtah propojený s garážemi umístěnými v suterénu objektu

2PP - 1PP – Garáže pro 90automobilů, provozní zázemí objektu - kotelna, strojovna VZT. Vjezd je umístěn při spodní hraně pozemku, výjezd pak na opačné hraně, oba jsou z a do ulice Prokopovy. Podzemní garáže jsou spojeny s nadzemními podlažími centrálně umístěným schodištěm, vedoucím do vstupní haly v přízemí, a výtahy do jednotlivých sekcí.

1NP – vstupní podlaží objektu – z Prokopovy ulice přímo přístupné občanské vybavení, malý obchod – jehož zásobování je z ulice Prokopovy, a prostor kavárny, který má i propojení přímo do objektu. Ve vstupní hale, umístěné zhruba ve středu objektu, se nachází recepce s malým provozním zázemím. Přes recepci je možné projít k jednotlivým schodištím sekcí A, B, C. Do části B je vstup přímo z recepce a do sekcí A a C je možné se dostat po cestě vedoucí zahradou. Podlaha sekce A je oproti sekcím B a C z důvodu poměrně velkého klesání pozemku na uliční čáře výškově posunuta.

2 - 7NP – byty: Objekt členěn na 3 sekce navazující na schodišťová a výtahová jádra. Základem návrhu jsou menší byty, přičemž nosný systém konstrukce objektu umožňuje variabilitu dispozicí s možným propojováním menších bytů ve větší. Každý byt má balkon, terasu nebo alespoň pevné květníky. Ve vyšších patrech je redukován počet bytů (v souvislosti s členěním hmot), přičemž některé z nich jsou řešeny jako mezonetové. Celkem je v objektu 75 bytů.

architektonické řešení

Principielní myšlenkou pro pojetí hlavní (uliční fasády) bylo vytvořit dojem, že dům vznik adicí několika hmot. Tato rytmizace vychází ze snahy respektovat charakter ulice a čtvrti. Důležitým prvkem pro členění fasády je pak užití balkonů a pevných květníků. Zeleň je aplikována jako prvek umocňující pocit rezidenčního bydlení. Odskakování fasád ve vrchních patrech je podpořeno též změnou použitých povrchů. Na fasádách jsou použity kombinace různých materiálů, což napomáhá vizuálnímu členění celkové hmoty objektu. Důraz je pak kladen na kvalitní a přírodní materiály (různé typy keramických obkladů, beton, dřevo, různé barvy,struktury a hrubosti omítek, titanzinek) v kombinaci se dřevem a sklem nebo hliníkovými rámy. Jihovýchodní a západní fasády mohou být doplněny vnějšími žaluziemi, či roletami.

úprava prostoru pozemku – zeleň

Navržené řešení počítá s víceúrovňovým řešením zeleně ve vnitřní zahradě. Hlavní část bude v rámci nezastavěné plochy přízemí, kde navazuje na stávající zeleň vnitrobloku. Plocha bude zatravněná v co největší možné míře, s takovou mocností zeminy, aby umožnila růst keřů. Tuto zeleň budou doplňovat stromy vysazené jak v květnících rozmístěných dle funkčního členění vnitrobloku, tak na rostlém terénu ve špici parcely. Štítové stěny sousedící vnitroblokové zástavby bude porůstat popínavá zeleň.

Důležitou součástí návrhu systému zeleně jsou též pevné květníky v jednotlivých patrech domu a to na balkonech, terasách či pouze u oken.

 36 / 55  Přihlášená stavba

 Název:  Residence Prokopova - bytový dům

 Místo:  Prokopova 2856/10, Praha 3 - Žižkov

 Typologický druh:  Obytná budova

 Typ stavby:  Novostavba

 Autor:  Mimolimit s.r.o.  Mgr. A. Jan Nedvěd  Mgr. A. Barbora Škorpilová

 Projektant:  Ing. Luboš Rajniš - Aspect Design s.r.o.

 Dodavatel:  Syner, s.r.o.

 Přihlašovatel:  Torino - Praga Invest s.r.o.

 Investor:  Casa Futura s.r.o.

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři