Architektura / rodinné domy

Tradičně řešený rodinný dům zapadá do prostředí moravské vesnice

Architekti z ateliéru FRIS architekti se při návrhu rodinného domu na Brněnsku snažili vyhovět nejen investorům, ale také požadavkům úřadů CHKO Moravský kras. Stavba svým řešením reaguje na původní zástavbu obce a osciluje tak mezi tradiční a moderní architekturou.

Anežka Jaskmanická , 14. 10. 2021

S ohledem na okolí

Novostavba rodinného domu se nachází v malé obci ležící 10 kilometrů od Brna na jižní hranici největšího krasového území České republiky CHKO Moravský kras (právě tam se mimo jiné v Kateřinské jeskyni nachází nejstarší jeskynní malba u nás). Ateliér FRIS architekti musel během návrhu respektovat místní stavební regulace v rámci chráněném území. S tím souvisí také inspirace autorů původním tvaroslovím vesnické zástavby. Dvě propojené stavby tak získali tradiční sedlovou střechu s červenými taškami, konkrétně jde o bobrovky Tondach. Podobný typ této střešní krytiny najdeme totiž také na okolních stavbách – a stejně tak i vesnicích po celé republice.

Rodinný dům na Brněnsku, FRIS architekti © Lukáš Chlebik

S lehkým kontrastem

Rovinatý pozemek s rozlehlou zahradou se nachází pod úrovní silnice s rozdílem až 2 metrů. K samotnému vstupu do domu se proto dostaneme až sestoupáním schodů ve svahu. Objekty se sedlovou střechou propojují dva malé pavilony, které jemně kontrastují s bílou fasádou domů, jejichž zděnou konstrukci tvoří systém Porotherm. Modřínová fasáda pavilonů tady ale nijak neruší, naopak přirozeně doplňuje zděné domy.

Rodinný dům na Brněnsku, FRIS architekti © Lukáš Chlebik

„Oba pavilonky jsou obaleny do modřínové fasády a mají zaoblené rohy, abychom vytvořili ještě větší kontrast mezi klasickou a moderní, nikoliv však novátorskou architekturou,“ zdůvodňují svůj koncept architekti. Z dvoupodlažního domu s hlavním vstupem vcházíme skrze pavilonek s kuchyní do jednopodlažní budovy s prostorem sloužícím jako obývací pokoj, kde v interiéru architekti zvolili podobné materiálové i barevné řešení jako v exteriéru. Bílou barvu stěn doplňuje přírodní materiál, jako je dřevo, beton nebo kov, stropy jsou z pohledového betonu.

Rodinný dům na Brněnsku, FRIS architekti © Lukáš Chlebik

Dům provzdušňují a osvětlují velká okna orientovaná do zahrady. Zahrada, částečně zarostlá divokými květy, se starou jabloní i ohništěm pod lískovým keřem je stejně jako novostavba řešena tak, aby tiše splývala s prostředím malé moravské vesnice.

Rodinný dům na Brněnsku, FRIS architekti © Lukáš Chlebik

Rodinný dům na Brněnsku, FRIS architektiFoto: Lukáš Chlebik

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři