Obecní dům v Dřísech od BY architects Foto: Tomáš Vojtíšek
Architektura / občanské stavby

Tři štíty a oblouk. Jak se obecní dům stal dominantou návsi

Obecní dům v Dřísech dává najevo, že je důležitá stavba. Má tři výrazné štíty a oblouk nad dvoukřídlými dveřmi, kterými se z návsi vstoupí do reprezentativní centrální haly.

Adéla Vaculíková , 2. 2. 2024

Obecnímu domu v Dřísech dal návrh od BY architects podobu vlastně náhodou. Vznikl jako „alternativní názor“ na projekt, se kterým místní zastupitelstvo nebylo spokojené. Způsob, jakým by stavbu Markéta Zdebská a Marek Žáček ztvárnili, se jim nakonec zamlouval více, a tak v obci vyrostl dům s okny do návsi.

„Vysvětlovali jsme, že u obecního domu je potřeba, aby se otevíral směrem ven,“ říká architektka Markéta Zdebská. Hlavní průčelí se obrací směrem k vodní nádrži, která je hned přes cestu a dá se k ní posadit na lavičku. Z tohoto pohledu jsou patrné všechny hlavní rysy stavby, její dlouhá uliční fasáda se třemi štíty a obloukem, který zvýrazňuje hlavní vstup. Je tady taky nápis obecní dům a držáky na vlajky – to by měla mít ostatně každá budova s touto funkcí, je to otázka reprezentace.

„Naším hlavním cílem bylo napřímit provozní vazby a dát zřetelně najevo, že se jedná o důležitou veřejnou stavbu,“ vysvětlují architekti. Původně byl totiž vchod na úřad neintuitivně schovaný za rohem ve slepé ulici. Nyní jsou vazby obecního domu na jeho okolí logické. Přistupuje se k němu po vyvýšené piazzettě, před kterou stojí stoletá lípa.

S citem se hledalo taky měřítko, objekt je jen dvoupodlažní, do výšky nevyčnívá, výrazný ale je. Půdorysně téměř stoprocentně kopíruje stopu domu, který na místě stával předtím. Odchylkou je akorát nově „useknutý“ roh. Ten stavbě dodává ozvláštnění, zároveň zpřehledňuje dopravní situaci a taky je v něm umístěný vstup do bistra – provozu, který má potenciál lidi na náves přivést.

Foto: Odříznutí rohu historické stopy umožnil nejen přehlednější dopravní režim, ale také hladší realizaci, na zdi původního objektu se totiž nacházela rozvodná skříň pro široké okolí, která mohla po dobu výstavby zůstat na místě až do přeložky.

Projekt realizace obecního domu v Dřísech byl postupný a ještě dobíhá. Chybí dotvořit prostor před piazzettou okolo lípy. Ten však již v rukou BY architects není. Stejně tak o některých detailech zařízení interiéru již rozhodovalo zastupitelstvo obce a poměrně svižné tempo výstavby. Materiály, které architekti navrhli pro hlavní budovu, byly následně použity v rámci rekonstrukce zadního traktu, který budově dává výsledný půdorys ve tvaru písmene T. 

Impulz Markéty Zdebské a Marka Žáčka byl důležitý nejen v tom, že stavba vypadá kultivovaně navenek, ale že má také funkčně vyřešené vnitřní vazby. V domě jsou jak úřednické místnosti, tak společenský sál, na který prakticky navazuje místnost s výčepem. Je tady taky obřadní síň nebo klubovny. Komunikaci mezi všemi třemi křídly pak přehledně zprostředkovává vstupní hala s centrálním schodištěm – vstupuje se do ní dveřmi s obloukem.

Foto: Hlavní vstup zvýrazňuje oblouk. Je tady taky nápis obecní dům a držáky na vlajky – to by měla mít ostatně každá budova s touto funkcí, je to otázka reprezentace.

Právě dobře vyřešené vnitřní dispozice a jejich otevření směrem ven je podle architektů klíčem k úspěchu veřejných budov. „Podle zpráv, které máme, se obecní dům užívá denně, a to včetně sálu. To nás samozřejmě nesmírně těší,“ uzavírají BY architects.

  • Autoři: Markéta Zdebská, Marek Žáček
  • Ateliér: BY architects
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022-2023
  • Plocha pozemku: 1310 m2
  • Užitná plocha: 900 m2
  • Investor: obec Dřísy
  • Fotograf: Tomáš Vojtíšek

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři