Rekonstrukce interiéru prvorepublikové vily od Studia X Foto: Jiří Ernest
Architektura / interiér

Vila z První republiky prošla citlivou rekonstrukcí kde se snoubí původní s novým

Kateřina Horská se při navrhování interiéru vily ze 30. let inspirovala původními prvky, které doplnila o minimalistický vestavěný nábytek.

EARCH.CZ , 20. 9. 2022

Studio X je s prvorepublikovou vilou v Černilově u Hradce Králové spjato již od roku 1999. Tehdy architekti zahájili úpravu domu, která jeho prostory rozdělila na lékařskou ordinaci a část pro bydlení pětičlenné rodiny. Roku 2009 navíc stavbu obohatili o nový střešní vikýř a zrekonstruovali podkroví. Před třemi lety se vrhli na obnovu fasád a nyní přidali i kompletní rekonstrukci interiérů.

Za současnou podobou všech obytných prostor stojí architektka Kateřina Horská, která se rozhodla respektovat požadavky majitelů na zachování „ducha domu“. Nechala zrenovovat původní okna a schodiště vinoucí se vstupní halou. Místo v nových interiérech nakonec našla i několika kusům původního nábytku.

Architektka dbala na to, aby dům po proměně vnitřních prostor i nadále působil autentickým dojmem, a to hlavně navenek. „Veranda s tabulkovou prosklenou stěnou patří k charakteristickým znakům rodinných domů z prvních dekád minulého století. V rámci přestavby jsme ji spojili s obývacím prostorem, tabulky ale zůstaly součástí autentického výrazu domu,“ vysvětluje Kateřina Horská.

Foto: Rekonstrukce zdůraznila původní prvek tabulkové prosklené verandy

Celé první patro vily je laděné do světlých barev. Za vstupní halou s bíle nalakovaným schodištěm se otevírá obývací pokoj spojený s kuchyní, kterému vévodí dubový jídelní stůl. Původní dřevěnou podlahu nechala architektka zbrousit a nalakovat. Motiv dřeva je přítomný ve všech pokojích vily – v ložnicích v patře je zastoupen v podobě nových skříní, v obývacím pokoji se zase vyskytuje díky původní masivní komodě.

„V domě jsem objevila spoustu zajímavých detailů a původních kousků nábytku, které jsem ráda zachovala, případně lehce osvěžila, například změnou barvy,“ vysvětluje architektka. Zbytek prostoru nechala vybavit minimalistickým nábytkem na míru a doplnila výraznými doplňky nebo vzorovanými tapetami.

Foto: Minimalistický nábytek na míru doplňují vzorované tapety
  • Autoři: Kateřina Horská
  • Ateliér: Studio X
  • Město: Černilov
  • Realizace: 2020

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři