Architektura / občanské stavby

V Jablonci nad Nisou vznikla největší judistická aréna u nás

Sportoviště, po kterém místní judisté již dlouhou dobu toužili, vzniklo v severočeském Jablonci nad Nisou rekonstrukcí stavby ze 70. let minulého století.

EARCH.CZ , 11. 1. 2021

Judo aréna vznikla rekonstrukcí části provozního zázemí městského sportovního areálu, který tvoří hlavní dvoukřídlá budova spojená komunikačním krčkem. Původní levá část budovy je propojena s lehkoatletickou sportovní halou. Revitalizované pravé křídlo provozní budovy vytvořilo základ pro střešní nástavbu, jejíž funkční náplní je právě judo aréna.

 

Uniarch - Judo aréna

 

Sportovci získali nové šatny s vlastním sociálním zázemím, posilovnu, cardio zónu a dva cvičební sály. V přízemí je rovněž umístěn hlavní vchod s recepcí, odkud zajišťuje bezbariérový přístup do patra schodišťová plošina. Střešní nástavba judo arény tvoří samostatnou hmotu osazenou na přízemní budovu zázemí. Půdorysně nástavba přesahuje ve všech směrech nižší podlaží tak, aby byly zohledněny prostorové požadavky předepsané směrnicemi pro tento sport. Samotná judo aréna tak dosahuje rozměrů 16x26 metrů. Uvnitř nalezneme dvě tatami (profesionální cvičící podložka pro bojové sporty) splňující nejpřísnější kritéria pro judo i další bojové sporty. Interier judo arény s masivními dřevěnými průvlaky opticky snižuje celý prostor, což má vliv i na akustiku místnosti a nabízí tak svými parametry ideální tréninkové i soutěžní zázemí pro bojové sporty u nás.

 

Uniarch - Judo aréna

 

Vnější plášť arény tvoří vláknocementové fasádní obkladové desky Cembrit. Projektanti zvolili desky Patina Original s probarveným jádrem a broušeným povrchem, který v průběhu času přirozeně stárne, vyvíjí se a mění výraz stavby. Jednotlivé desky jsou osazeny v nepravidelném rastru, který navíc podtrhuje diagonální kompozice ocelových profilů tvaru „U“ vložených do opláštění. Celek dotváří nepravidelnost ocelových sloupů vynášejících přesah nástavby. Barevnost fasády kombinuje různé odstíny šedé a to včetně okenních rámů a meziokenních výplní. Strukturovaná fasáda nástavby z vláknocementových desek tvoří jemný barevný i materiálový kontrast k hladce omítaným nižším podlažím budovy. Převládající horizontalitu stavby umocňují použitá pásová okna, která dobře prosvětlují prostor tělocvičny i při její relativně velké hloubce.

Součástí revitalizace sportoviště byly i vnější terénní úpravy kolem budovy. Vznikla tak gabionová stěna a kaskádovitě upravený zatravněný svah.

  • Ateliér: UNIARCH CZ s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Jablonec nad Nisou
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 1 121.70m2
  • Materiál: Fasádní desky - CEMBRIT
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 11. 1. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři