Sportovní hala města Plzeň od Projectstudio8 Foto: Matěj Hošek
Architektura / občanské stavby

V nové sportovní hale v Plzni panuje účelná atmosféra. Barvu do ní vnášejí modré badmintonové dvorce

Plzeň má novou víceúčelovou sportovní halu se zázemím pro profesionální i amatérské sportovce. Stojí za ní architekti z plzeňské kanceláře Projectsudio8, kteří pro město navrhli už soubor městských bytových domů nebo pop-up projekt do urbanistické jizvy u vlakového nádraží.

Adéla Vaculíková , 9. 6. 2023

Pohledový beton a modrá barva, to definuje interiéry nové Městské haly v Plzni. Modré jsou badmintonové dvorce, prostor tribuny i některé dveře. Pohledový beton najdeme více méně ve všech prostorách. Ve stavbě se střídají dva typy konstrukcí – jedna z monolitického betonu, druhá z montovaného ocelového skeletu, který je opláštěný termoizolačními panely. Oba systémy jsou v interiérech přiznané, odhalené zůstaly také rozvody, před které jsou místy předsazené akustické panely.

Atmosféra uvnitř haly je technicky účelná, sami architekti říkají, že je služebná. Zvenčí je pak stavba lyričtější, její podlouhlý obdélníkový půdorys formují pospojované kubické hmoty. Ta přední a nižší je bíle omítnutá, zadní pak šedivá. Už při pohledu na siluetu stavby je poměrně jasné, co se kde nachází – největší hmotu zabírá sportovní hala, ve zbytku funguje zázemí v podobě vstupního vestibulu, šaten nebo malého sportovního sálu. V přízemí se nachází ještě restaurace, kterou zvenčí obklopuje pobytová terasa, od stolů je ale zároveň vidět i přímo na badmintonové dvorce. Projekt také pracuje s modrozelenou infrastrukturou, na střeše prvního nadzemního podlží se nachází zelená střecha a v rovině terénu se pracuje se soustavou průlehů, které zasakují dešťové vody.

„V hale se počítá se 110 amatérskými i profesionálními sportovci a 200 diváky; kapacita restaurace činí 85 lidí. Do haly jsme navrhli devět badmintonových dvorců. Sportoviště se však díky dvěma závěsům může rozdělit na tři části; kromě badmintonu se zde může hrát i futsal, florbal, volejbal nebo basketbal. Sportovní provoz doplňuje menší sál v jihozápadním nároží budovy i dva salonky v ustoupeném patře,“ říkají architekti z kanceláře Projectstudio8, kteří stojí za návrhem budovy.

Foto: Uvnitř sportovní haly se nachází devět badmintonových dvorců

Objekt určený sportu se nachází na severním okraji Plzně v blízkosti sídlišť Bolevec, Lochotín a Košutka. Z jedné strany ho obklopují panelové domy z 80. let, z druhé pak dva parky. V těsné blízkosti stojí ještě budova volnočasového centra, se kterou nyní sportovní hala tvoří tandem. Obě střediska provozuje společnost, která je partnerem města Plzeň v oblasti správy městských bytových i nebytových prostor.

Architekti z kanceláře Projectstudio8 mají se spoluprací s městem už bohaté zkušenosti. V minulosti pro Plzeň navrhoval například Palubu Hamburk – pop-up projekt, který vnáší život do urbanisticky komplikované lokality –, soubor městských bytových domů nebo přístavbu školní družiny ZŠ Újezd.

Foto: V těsné blízkosti sportovní haly stojí ještě budova volnočasového centra

„Naše propojení s městem vzniklo formou náhod. Kontakt jsme navázali při různých projektech, nyní nás i společně s krajem oslovují k další spolupráci. Pokud se dohodneme, rádi s nimi spolupracujeme, těší nás to,“ říká Bohuslav Strejc z Projectstudio8. V budoucnosti se mezi realizované projekty kanceláře zařadí ještě novostavba Základní umělecké školy v Plzni, jejímž investorem je Plzeňský kraj.

  • Autoři: Bohuslav Strejc, Jiří Korelus, Ondřej Janout, Denisa Hubač Šabatová
  • Ateliér: projectstudio8
  • Spolupráce: Lucie Tlustá, Tereza Fialová, Anna Eštoková
  • Země: Česká republika
  • Město: Plzeň
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022
  • Investor: město Plzeň
  • Náklady: 170 mil. Kč
  • Zastavěná plocha: 3400 m²
  • Fotograf: Matěj Hošek

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři