Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Vesnička pro sirotky v Ugandě  | Finalista globální soutěže Holcim

Ugandský projekt japonského architekta Koji Tsutsuiho zlepší život mnoha sirotkům, kteří si nemají kde hrát, vzdělávat se nebo spát. Přes malý rozpočet dokázal architekt Tsutsuiho vytvořit prostředí, které snad pomůže děti nasměrovat na správnou cestu životem. Za svůj projekt se dostal až do finále druhého ročníku soutěže Global Holcim Awards.

Koji Tsutsui , 22. 2. 2011

Klientem je nezisková organizace s názvem Mukwano, což v místním jazyce lugandan znamená "intimní přátelé". Cílem je vytvořit prostor, kde si opuštěné děti mohou vytvořit svou komunitu a fungovat jako rodina, a to i přes omezený rozpočet ve výši 30.000 USD. Díky využití tzv. low-tech domácích stavebních technik (cihlové zdi a dřevěná střešní struktura), mohou být náklady minimalizovány a sirotci se sami mohou podílet na práci a na místě se přitom naučit používané stavební postupy.

Značná část 9-ti hektarového pozemku je bez jakékoliv infrastruktury. Potřebné prostory se vyhýbají modernímu zónování, které je typické pro města a zahrnuje tyto místnosti: dvě velké ložnice, tři posluchárny, dvě kanceláře a koupelnu. Místo toho je architektura  rozdělena do osmi primitivních chatrčí rozmístěných tak, aby co nejvíce působily dojmem vesnice, přičemž je mezi jednotlivými chatkami zachován funkční vztah.

Děti mají společné vyučování pod velkým stromem, a proto by měl být tento strom umístěn v centru nové architektury. Osm navzájem propojených chatrčí je rozmístěno okolo stromu. Meziprostory jsou vyplněny plátěnými přístřešky, které spojují všechny chaty dohromady a vytvářejí trojúhelníkové venkovní prostory, takže nádvoří tvoří otevřený prostor s jakýmisi záhyby. Přístřešky poskytují nádvoří stín a inspirují děti k činnosti. Mohou zde běhat, hrát si i pracovat, i přes ostré slunce a horko Ugandy.

V centru nádvoří je studna a střecha se solárními panely pro výrobu elektřiny. To podporuje nezávislost této lokality, obzvláště v souvislosti s hospodařením dětí - budou moci stát na svých vlastních nohách. V budoucnu, jak populace tohoto centra poroste, může být sirotčinec rozšířen o více chat a stát se vesnicí Mukwano Village. Předpokládám, že se pak tato architektura stane ústředním bodem celé vesnice.

Přeložila Dita Diene

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

  • Autoři: Koji Tsutsui
  • Země: Uganda
  • Suma: 30 000.00
  • Měna: USD
  • Plocha pozemku: 90 000.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři